Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – GEC Nera acuză Romsilva că distruge resursele naturale, Romsilva susține că sunt tot mai puține probleme pe acest segment.

Acum câteva zile, Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera acuza Romsilva, condusă de «specialiști în silvicultură, atentează în mod planificat la siguranța națională prin legalizarea degradării și distrugerii resurselor naturale din parcurile naţionale Domogled Valea Cernei. În Parcul Național Domogled – Valea Cernei, RNP Romsilva și-a propus, în anul 2017, să taie peste 11.900 metri cubi de arbori cu vârsta de 130 – 170 ani preponderent fag din văile Vlăsia Mare, Vlăsia Mica și culmea Radocheasa. În afară de aceste văi, se exploatează pe absolut toate văile afluenţilor Cernei din parcul naţional, inclusiv lângă rezervaţia UNESCO Iauna-Craiovei“, așa cum se preciza într-un comunicat trimis redacției.

În contrapartidă, RNP Romsilva a postat un comunicat pe site-ul oficial, potrivit căruia „Tăierile ilegale scad în fondul forestier de stat“. În acest document se precizează că tăierile ilegale au un volum cu 20,86% mai mic în primul trimestru al anului, în comparație cu perioada similară a anului trecut. „În primele trei luni ale acestui an s-a înregistrat un volum al tăierilor ilegale de 8.533 metri cubi, față de 10.782 metri cubi în primul trimestru din 2016. Prejudiciul provocat de tăierile ilegale este, de asemenea, în scădere, la 2,27 milioane de lei, față de 3,2 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut“.

În același document se mai precizează că angajații Regiei Naționale a PădurilorRomsilva au efectuat în primul trimestru al acestui an 23.190 de controale privind circulația materialului lemnos, din care 5.274 în comun cu organele de poliție, fiind constatate 335 de infracțiuni silvice și 4.638 de contravenții silvice. În urma acestor controale, au fost aplicate amenzi cu o valoare totală de 9,8 milioane de lei și s-au confiscat 4.790 de metri cubi de material lemnos.

Cu toate acestea, ONG-ul pentru protecția mediului – GEC Nera -, consideră că problemele sunt încă mari. „Parcurile naționale ocupă o suprafață de 1,3% din România iar silvicultorii și grupurile de interese din domeniul exploatării forestiere recurg la toate mijloacele posibile pentru ca zi de zi să exploateze și aceste păduri de interes național ale românilor. Ministerul Mediului nu ia măsuri concrete pentru protejarea reală a parcurilor naționale și nu acționează pentru administrarea efectivă de către stat a ariilor naturale protejate de interes național“, se amintește în comunicatul GEC Nera.

Pe de altă parte, Romsilva susține că se confirmă tendința descrescătoare a tăierilor ilegale în fondul forestier de stat, dar în schimb,au crescut de patru ori agresiunile îndreptate împotriva personalului silvic, în primele trei luni fiind înregistrate 12 cazuri de agresiune, față de trei, în perioada similară a anului trecut.