Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Locuinţe fără chirie şi scutiri de impozite pentru tineri, reducerea cu un sfert a birului local pentru toţi cetăţenii, pază în şcoli, plătită din bugetul local, transport gratuit pentru vârstnici, centru stomatologic şi o serie de facilităţi pentru antreprenorii locali – sunt doar câteva din obiectivele lui Ioan Narcis Chisăliţă, candidat pentru Primăria Reşiţa!

Întrebat în legătură cu posibilele surse de finanţare pentru asemenea facilităţi îndrăzneţe, dar costisitoare, Ioan Narcis Chisăliţă – candidat la Primăria Reşiţa din partea Alianţei PSD-Pro România-Alde – a spus că totul depinde de municipalitate, de felul în care aceasta îşi creionează priorităţile: „Orice administraţie îşi stabileşte anumite priorităţi. În momentul în care creezi un sprijin pentru antreprenori ca să se dezvolte, poţi şi să impui nişte reguli. Noi îţi creăm ţie reducere de impozite şi taxe, sau te scutim de impozitele şi taxele pe care tu trebuie să le plăteşti la administraţie. Însă ai obligaţia să angajezi unul sau doi tineri din municipiul Reşiţa. Ştiţi de ce nu vin tinerii de la şcoala duală să lucreze? Păi tinerii care vin din zonele limitrofe, în momentul în care vin, termină acea şcoală duală, pleacă înapoi! De ce? Pentru că au un salariu foarte mic dacă se angajează, nu au unde să stea“.

Senatorul Ioan Narcis Chisăliţă spune că s-a găsit cea mai bună variantă pentru această categorie de persoane: „Trebuie să creăm anumite facilităţi pentru acei tineri care termină acea şcoală duală, care vor să rămână aici şi vor să se angajeze. Adică tu rămâi aici, angajează-te, noi îţi creăm posibilitatea ca un an să ai chirie gratuită, pentru că sunt atâtea spaţii care pot fi date acestor tineri. Tot pe un an de zile, dacă tu te căsătoreşti, să-ţi creăm facilitatea de a nu plăti în anul următor impozite. Şi atunci îţi dăm posibilitatea să te poţi adapta pe o perioadă, în aşa fel încât să-ţi creezi o anumită stabilitate aici. Sigur că poate exista o scădere de venituri la Primărie, deşi mă îndoiesc, pentru că dacă ştii să îţi creionezi priorităţile, poţi să creezi toate aceste lucruri în aşa fel încât după doi, trei ani să creezi în Reşiţa o structură în aşa fel încât antreprenorii de aici – că vorbim de cei din Reşiţa care trăiesc astăzi, care trăiesc acum – să poată să se dezvolte, să poată să-şi aducă tineri să-i angajeze“.

Candidatul Alianţei a prezentat o situaţie despre care a aflat din discuţiile cu un agent economic: „La unul dintre utilajele mari ale firmei lucrează un om de 70 de ani, pentru că nu mai există un tânăr pe care să-l poată aduce şi care să înveţe meserie, pentru că pleacă. Termină şcoala aceea duală, dar se duce pentru că nu poate să trăiască aici fără să aibă un apartament, cu un salariu mic. Deci trebuie să găsim soluţiile pentru acum, nu pentru peste 20 de ani, din punctul nostru de vedere. Noi avem o altă viziune despre modul cum ar trebui să se dezvolte Reşiţa“.

JCS-Antoniu Mocanu

Comandat de Partidul Social Demcorat. Executat de NV WOTAN MEDIA. Cod mandatar financiar 21200019