Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În ariile protejate din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa creşte o specie de orhidee mai rar întâlnită în alte zone din ţară!

Iubitorii de drumeţii în natură au putut admira, în aceste zile, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa o specie deosebită de orhidee. Despre „orhideea palidă“ sau „poroinicul galben“, cum mai este denumită, specialiştii parcului naţional susţin că, în Banatul Montan, e cel mai des răspândită.

„Palidă și timidă, ascunzându-se prin păduri umbroase, Orchis pallens este prima orhidee care ne încântă primăverile. Începând cu cea de-a doua jumătate a lunii aprilie, putem întâlni florile sale gălbui prin pădurile de fag, umede, dar nu prea răcoroase, ale Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița. La nivelul României, <<orhideea palidă>> sau <<poroinicul galben>> este o specie rară, însă în Banatul Montan se află cele mai mari populații din țară. O puteți întâlni în drumețiile din Munții Aninei, în zona ceva mai înaltă a parcului național. În următoarele săptămâni vor înflori alte câteva zeci de specii de splendide orhidee“, au precizat reprezentanţii Parcului Naţional Cheile Nerei-Beușnița.

Totodată, aceştia atrag atenția asupra faptului că distrugerea sau culegerea exemplarelor oricărei specii de orhidee sunt strict interzise.

JCS-Nicoleta Moraru

Foto: Cristian Bădoiu