Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Dacă în iunie lipseau doi consilieri locali de la PSD și organigrama propusă de Adrian Dumbravă pica la vot, acum a venit rândul PMP să voteze împotriva organigramei, cot la cot cu cei de la PNL și USR. Asta deși, teoretic, PMP face parte din alianța care-l sprjină pe primarul Felix Borcean!

Managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), Adrian Dumbravă, a pus încă o dată pe masa aleșilor locali organigrama despre care spune că nu modifică numărul actual de posturi, unul nu mic deloc, ba chiar face economie la bugetul și așa vlăguit al spitalului. Imediat a fost luat în colimator de liberalul Puiu Paica, cu un set de întrebări: „Care e diferența între vechea organigramă și noua organigramă din punct de vedere al impactului financiar? De ce nu vrea dl Dumbravă să aibă acordul sindicatelor? Dl Dumbravă face doar ce vrea, sunt foarte multe posturi care se transformă, se înființează, are buget pentru așa ceva? Avem și o sesizare de la unul din sindicate, cum se rezolvă?“

Managerul SMUC a răspuns aproape punctual la cele sesizate de Paica, pe care-l, mai în glumă, mai în serios, îl consideră foarte potrivit pentru postul de lider sindical la spital. „Diferența dintre organigrama veche și cea nouă, ca impact financiar înseamnă o economie de circa 30 de mii de lei lunar. Medic la ATI, rezident, se găsește foarte greu, am avut post scos la concurs, nu s-a prezentat nimeni, iar legea dă voie rezidenților de anul V să profeseze, postul de medic la ATI e vital, pentru că ne pleacă un medic la Timișoara. Sunt puțini medici primari care ar veni la noi, așa cum prevede organigrama post de medic primar, există riscul să se închidă secții, nu se mai acoperă gărzile. Dacă doctorul Muntean s-ar fi pensio-nat, am fi avut o problemă foarte mare la Ginecologie. Brancardierul se duce înapoi la ATI, de la Urgențe, unde fusese detașat pe timpul pandemiei“, au fost câteva din explicațiile lui Dumbravă.

Acesta a încercat să lămurească și procesul pierdut cu unul din sindicate, în urmă căruia spitalul e bun de plată la aproape 40 de angajați. „Dacă eu nu aș fi decis ca atunci când pandemia a scăzut să nu plătesc acei bani, deși numărul cazurilor era foarte mic dar oamenii au luat acel spor de 85 la sută, probabil că acum discuția era inversă: de ce le-am dat sporul, că ei nu mai aveau pacienți pe secții. Dacă instanța a zis că să le dăm banii pentru că aveau unu, doi pacienți de Covid, o să le dăm banii, nu e vreo ambiție. Am făcut recurs în anulare la acea decizie, cred că mai am o șansă. Ar trebui să fiți de partea unui manager care vrea să facă economii, nu de partea unui sindicat care vrea numai drepturi. Toate sporurile sunt la maxim, mai puțin implicarea angajaților“, a avertizat Adrian Dumbravă.

La vot, dacă era de așteptat ca liberalii și useriștii să nu voteze organigrama, surpriza a venit din partea lui Aurel Păsat (PMP), care a votat cot la cot cu aceștia, iar organigrama a picat din nou. Un vot pe care primarul Felix Borcean l-a catalogat drept unul politic. „Nu poate să vină Păsat să-l tragă la răspundere pe manager că nu știu ce indicatori nu s-au realizat, că managerul le va da peste nas cu neaprobarea organigramei și le va spune <<n-ați aprobat, eu făceam economii>>. Nu înțeleg de ce se încăpățânează să nu voteze ceva ce este în beneficiul spitalului. L-au găsit pe Păsat consilierul care să nu voteze organigrama, deși aparent noi suntem o coaliție din care face parte și PMP“, a precizat edilul Caransebeșului.

În consecință, nu e exclus să asistăm la măsuri de-a dreptul nepopulare luate la spital pentru redresarea financiară, așa cum au anunțat deja Borcean și Dumbravă, dar despre acestea într-un alt articol.

JCS-R.M.