Caraş-Severin, Romania

Staţia a fost realizată prin Programul de Coeziune Socială şi Economică PHARE 2004, printr-un proiect în valoarea de aproximativ 1,4 milioane de euro. Proiectul a fost accesat de Consiliul Local Oraviţa, în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi este dintre cele mai importante proiecte din domeniul mediului.

Pe lângă cele două instituţii, mai există alţi 12 parteneri. Este vorba despre Consiliile Locale din Berlişte, Ciudanoviţa, Cărbunari, Grădinari, Naidăş, Ciclova Română, Sasca Montană, Răcăşdia, Ticvaniu Mare, Vărădia şi Vrani. Derulat în perioada noiembrie 2006 – septembrie 2009, proiectul a avut drept obiectiv reducerea impactului activităţii de depozitare a deşeurilor asupra calităţii factorilor de mediu şi a sănătăţii umane, în zona Oraviţa. Sistemul de gestiune a deşeurilor priveşte colectarea duală (zona urbană şi zona rurală), transportul la staţia de transfer, sortarea multiplă la staţia de transfer şi transportul la depozitul final.

„Cea mai grea problemă de rezolvat rămâne, însă, schimbarea de atitudine la nivelul populaţiei, mentalitatea în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor“, este de părere Victor Naidan, şeful Serviciului Proiecte cu finanţare internaţională CJ Caraş-Severin. Cu un colectiv de nouă muncitori şi o capacitate de 50 metri cubi în 24 de ore, staţia deserveşte 35.000 de persoane.

Pentru ca lucrurile să meargă perfect, în Valea Caraşului, au fost amplasate 180 de containere metalice de 1,1 metri cub, 600 de europubele de 240 litri şi 3.000 de europubele de 120 de litri.

Anca Preda
[email protected]