Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zeci de cadre didactice universitare din diferite state europene, reunite la Reşiţa pentru două conferinţe internaţionale, au fost întâmpinate la Universitatea „Eftimie Murgu“ cu lumina tradiţiei. Câţiva producători reşiţeni, purtând straie populare, au venit să-şi prezinte creaţiile în holul instituţiei de învăţământ superior, în deschiderea lucrărilor.

Producătorii reşiţeni au fost cei care au deschis, oficial, în straie populare, lucrările a două conferinţe internaţionale, derulate sub cupola Universităţii „Eftimie Murgu“ din municipiu. S-au putut admira lucrări de lut, sculpturi, ouă încondeiate, obiecte artizanale din lemn, icoane şi multe altele. După care au început lucrările. În prima parte a acestora, publicul a avut posibilitatea să afle cum se credea că trebuie să fie un oraş ideal, de-a lungul timpului, cu un centru, cu clădiri aşezate radial, pe cercuri concentrice, pentru ca totul să fie încadrat între ziduri în formă de stea. Cu alte cuvinte, idealul ţinea mai mult de forme, de simboluri, de geometrie, dar un asemenea oraş ar fi presupus sau atras şi idealuri la nivel individual.

Evenimentul s-a derulat cu prilejul deschiderii oficiale a lucrărilor celor două conferinţe găzduite de forul reşiţean peste weekend. Cea de-a patra ediţie a conferinţei internaţionale „Oameni. Idei. Experiențe“, pe administrarea afacerilor și economie, a fost pregătită în parteneriat cu Reșița Network și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Caraș-Severin. Iar conferinţa „Decizii în economie şi ştiinţele sociale, între tradiţie şi inovaţie“ a fost pregătită împreună cu diferiţi parteneri străini. Ambele conferințe au implicat participarea unui număr însemnat de cadre didactice universitare din România, Italia, Republica Cehă, Serbia, Bulgaria și Germania, dar şi profesori din învăţământul preuniversitar românesc.