Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sărbătorile de iarnă prilejuiesc, an de an, acțiuni din partea autorităților pe linie de comercializare de articole pirotehnice. Prilej cu care oamenii legii țin să sublinieze că vânzarea acestora către minori constituie infracțiune și se pedepsește ca atare!

„La sfârșitul lunii trecute, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Caraș-Severin s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că angajatul unei societăți comerciale autorizate să comercializeze articole pirotehnice ar fi vândut unui minor, articole pirotehnice din categoria P1. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de «nerespectarea materiilor explozive» și «comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani» și continuă cercetările. Până în prezent, în cadrul planului au fost efectuate 10 acțiuni și controale în județ, în urma cărora au înregistrate 2 dosare penale, în care sunt cercetate 3 persoane. În urma acestor activități au fost constatate 4 infracțiuni, aplicate 6 sancțiuni contravenționale și ridicate 200 de bucăți de articole pirotehnice interzise la deținere.“, informează Poliția județului.

Probabil că vă întrebați, ca și noi, ce fel de articole pirotehnice de sezon are voie cetățeanul obișnuit. Ei bine, răspunsul oficial este acela că avem voie doar cu tradiționalele steluțe. Petardele, deși sunt la vânzare, în condiții legale, nu trebuie folosite pe stradă, prin parcuri, prin blocuri sau pe la școală, așa cum ne-am obișnuit, având altă întrebuințare. Una dintre ele ar fi în agricultură, pentru a speria diferite vietăți de pe câmpuri. Restul articolelor se folosesc doar cu aprobările necesare, în cadru organizat, de personal specializat.

„În această perioadă, ca în fiecare an, polițiștii din Caraș-Severin desfășoară activități în cadrul acțiunii naționale <<Foc de Artificii>>, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. Cei care încalcă legea și efectuează orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără a avea acest drept, vând articole pirotehnice minorilor ori comercializează către publicul larg articole pirotehnice destinate a fi utilizate de pirotehnicieni riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, conform prevederilor Legii nr. 126 din 1995, republicată, privind regimul materiilor explozive.“, a mai precizat Poliția județului.

Pentru a evita eventualele necazuri la acest capitol, oamenii legii recomandă să cumpărăm articole pirotehnice doar de la persoane fizice sau juridice autorizate, cu etichetă în limba română. Este interzisă folosirea lor între orele 24.00 și 6.00, cu excepția perioadelor autorizate, a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale. Nu pot fi folosite la distanțe mai mici de 50 de metri față de clădirile cu până la 4 etaje, respectiv mai mici de 100 de metri față de cele mai înalte; nici la distanțe sub 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; nici în zona obiectivelor chimice și petrochimice sau a altor obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; nici în locuri cu risc de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; nici pe drumuri publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale sau în spații deschise cu aglomerări de persoane; nici la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni. Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%. Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.“, avertizează IPJ.

JCS-A.M.