Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Titlul de cetățean de onoare post mortem a fost acordat azi lui Petru Gherga, fost luptător anticomunist originar din Rusca Teregova. Vicepreședintele Consiliului Județean, Ovidiu Rădoi, i-a înmânat diploma Vîrsaviei Gherga, fiica cea mică a celui omagiat. Despre Petru Gherga trebuie spus că a executat 13 ani și nouă luni de temniță grea, în 2018 fiind decorat de președintele României cu Ordinul Național „Serviciul credincios în grad de cavaler”!

„Lui Petru Gherga, în amintirea luptei și speranței comune, cu multă dragoste…”
Este dedicația pe care Ion Diaconescu a scris-o luptătorului menționat în cartea sa „Temnița, destinul generației noastre”. Petru Gherga a avut onoarea de a împărți celula cu fruntașul țărănist în anii petrecuți în 11 temnițe, dintre care le amintim pe cele de la Caransebeș, Jilava, Gherla, Lugoj sau Aiud!

În 1950, când l-au arestat securiștii, avea 21 de ani, era căsătorit cu Oprița, era tată a două fete și, de un an, făcea parte din grupul luptătorilor din Munții Banatului. A fost condamnat la 25 de ani de temniță, fiind eliberat prin decretul din 1964. Un an mai târziu s-a născut mezina Vîrsavia, iar în 1989, Petru Gherga și-a văzut împlinit visul pentru care a luptat. „În închisoare, s-a rugat la Dumnezeu să scape și să se întoarcă acasă jurând că va construi o biserică. S-a ținut de cuvânt, fiind ctitorul bisericii din Rusca. Mai târziu a contribuit la renovarea ei și, împreună cu urmașii luptătorilor din Rusca, a construit un monument care a fost amplasat în fața bisericii.”, sunt reperele vieții lui Petru Gherga punctate de Cornelia Fetea, președintele filialei județene a Asociației Foștilor Deținuți Politici.

Prefectul Ioan Dragomir îl consideră un exemplu de curaj și credință pe cel pe care l-a cunoscut acum mai bine de 40 de ani, pe când era tânăr viceprimar la Teregova. Ar fi multe de povestit despre întâlnirile sale cu Petru Gherga și sfaturile pe care acesta i le-a dat. Se limitează să vorbească doar despre anii de după 1990 și mai ales după 1996, când mai marii din Caraș-Severin și din județele învecinate veneau la nea Pătru pentru un sfat sau o vorbă bună la București.

Deputatul Marius Damian și-l amintește ca pe un om cu coloană vertebrală, care spunea în față ce gândea. La sfârșitul anilor ‘90, Damian era director la Centrul de Plasament „Sf. Dimitrie” din Teregova. În decembrie 1999, a fost înștiințat că centrul nu va mai fi bugetat de Consiliul Județean. Atunci l-a rugat pe nea Pătru să-i mijlocească o întâlnire cu Ion Diaconescu, președintele de atunci al Camerei Deputaților. Așa s-a reușit salvarea centrului de plasament cu ajutorul celui pe care primărița Maria Damian îl descrie ca pe un om remarcabil, care și-a lăsat amprenta în locul natal și oriunde l-a purtat viața.

Primarul Reșiței, Ioan Popa, vede în Petru Gherga unul dintre puținii oameni puternici care a menținut vie flacăra libertății și democrației prin jertfa din anii de temniță. De aproape doi ani, vedem cu toții că vechile metehne ale marelui URS n-au trecut. Realitate în fața căreia Popa îi mulțumește Celui de Sus că România face parte dintr-o alianță militară care-i dă siguranță. Ce bine ar fi fost dacă s-ar fi întâmplat așa și-n vremurile jertfei lui Petru Gherga.

Pentru subprefectul Cristian Gâfu, nea Pătru a fost un reper moral prin demnitatea cu care a suferit temnițele comuniste unde a fost aruncat sub acuzarea că ar fi fost legionar. Gâfu era proaspăt absolvent de facultate în 1997, atunci când l-a cunoscut pe seniorul care a luptat pentru democrație atât înainte, cât și după 1989. Acum își scoate pălăria în fața lui nea Pătru și spune un singur cuvânt: „Respect!” Iar cuvintele lui Ion Diaconescu rămân scrise pentru totdeauna cu litere de foc.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: TVR Timișoara