Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zilele trecute a avut loc o întâlnire de lucru a organizaţiilor neguvernamentale care activează în zona Banatului Montan.

Întâlnirea a fost organizată la inţiativa asociaţiei WWF – Programul Dunăre-Carpați România. Asociaţia WWF derulează în Carpaţii din sud-vestul României proiectul Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni şi are ca obiectiv principal crearea de condiții pentru conservarea Carpaților din sud-vestul României ca zonă sălbatică, demonstrând oportunități de conservare și management dar și suport pentru dezvoltare locală și regională. Obiectivul întâlnirii a fost acela de a pune bazele unei colaborări în cadrul sectorului civil care să susţină conservarea cadrului natural și dezvoltarea durabilă a comunităților în zona Banatului Montan, introducerea conceptului de sălbăticie şi a conectivității zonelor sălbatice.

Având în vedere faptul că una din principalele probleme identificate de cei prezenţi este exploatarea resurselor forestiere din zona Banatului, aceştia au fost de acord să participe la o întâlnire faţă în faţă cu reprezentanţii RNP, tocmai pentru a se comunica şi înţelege ambele puncte de vedere. În acelaşi timp, este nevoie de intervenţii pentru schimbarea legislaţiei care permite acţiuni care afectează negativ zonele sălbatice precum exploatarea masivă a resurselor pe teritoriul parcurilor naţionale. „Preconizăm că de azi înainte, atunci când se iau decizii la nivel regional, instituţiile vor avea un sprijin real în noi, dar şi că va exista o voce puternică care semnalează pericole, care ameninţă bogăţia naturală din Carpaţii de sud – vest“, a declarat Raluca Crîsta, coordonator de proiect WWF.

Printre ONG-urile implicate se numără Grupul Ecologic de Colaborare Nera, Asociația Altitudine Timișoara, Asociaţia Euroland Banat, Asociația Speologică Exploratorii Reșița, Fundatia Activity, Asociaţia Bike Attack, Asociaţia Prietenii Munţilor Reşiţa, Club Montan Caransebeș şi altele.