Omul deplin al culturii romane - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ organizează un şir de evenimente cu prilejul Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie).

Ciclul de manifestări închinate Zilei Culturii Naţionale, organizate sub egida Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“, a fost grupat sub titlul ,,Eminescu – omul deplin al culturii române“. Clara Maria Constantin, managerul instituţiei, a făcut un scurt istoric al evenimentului, precizând şi coordonatele acţiunilor de anul acesta: „În fiecare an, calendarul manifestărilor culturale organizate de către Biblioteca Județeană «Paul Iorgovici» Caraș-Severin debutează cu activități dedicate poetului nostru național Mihai Eminescu, definit de către filosoful Constantin Noica drept «omul deplin al culturii române».

De peste un secol și jumătate, generații întregi au fost educate și formate în spiritul iubirii față de poezia lui Mihai Eminescu, în versurile sale regăsindu-se românii de toate vârstele. Începând cu anul 2010, ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naționale Române, prilej de evocare și organizare a unor activități culturale menite să țină veșnic vie memoria marelui nostru poet. Pentru a aduce un omagiu poetului nepereche, Biblioteca Județeană «Paul Iorgovici» Caraș-Severin organizează, în perioada 14-16 ianuarie 2015, o serie de activități la care vor participa elevi de la Școala Gimnazială nr. 2 Reșița, Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița, Liceul Teoretic «Diaconovici Tietz» Reșița, dar și de la alte școli din județ, printre care şi cea din comuna Lupac“.

Potrivit calendarului evenimentului, miercuri, 14 ianuarie, începând cu ora 12.00, la Centrul de Carte „Banatica“ al Bibliotecii Județene (Casa de Cultură a Sindicatelor, etajul 2), în prezența elevilor de la liceele reșițene amintite, va fi vernisată expoziția de fotografie ,,Eminescu“, realizată de către bibliotecarul Erwin Josef Țigla, iar eminescologul reșițean Gheorghe Jurma va susține comunicarea „Eminescu sau despre frumusețea de neatins a lumii“, a mai spus Clara Constantin. Atmosfera va fi întregită de momentul muzical susținut de către tânărul folkist reșițean Ianoș Alexandru Dorian. Expoziţiile, atât cele de carte, cât şi cea de fotografie, realizate cu prilejul aniversării a 165 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești pot fi vizitate de către toţi cei care vor trece pragul bibliotecii judeţene până la sfârșitul lunii ianuarie.