Caraş-Severin, Romania

Deşi ca meserie integrată în societate este relativ nouă şi folosită pe o scară destul de restrânsă, rolul psihologului este din ce în ce mai apreciat în instituţiile româneşti. Cu atât mai mult cu cât unele dintre instituţii sunt obligate să evaluaze starea psihologică a angajaţilor pentru a evita unele probleme nedorite. Unul dintre cei mai solicitaţi profesionişti este cpt. Constantin Mandici, ofiţer psiholog în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin.

„Activitatea ofiţerului psiholog ţine de asistenţa psihologică, care înseamnă asigurarea unei bune pregătiri a efectivelor pentru diferite tipuri de misiuni, dar şi depistarea timpurie, prin evaluări, a unor eventuale probleme de natură psihologică la personal“, a precizat cpt. Mandici Constantin.

În cazul psihologului de unitate intervine o responsabilitate mărită, deoarece are în faţă angajaţi care au de a face cu evenimente psihotraumatice, şi care au asupra lor armament. Pot apărea stări conflictuale, iar situaţia poate fi eliminată doar prin discuţii cu psihologul. Tensiunea şi stresul psihologic acumulat de jandarmi în urma intervenţiilor este aplanat prin consiliere. Prin instructajele efectuate înaintea misiunilor, psihologul încearcă să pregătească jandarmii pentru diverse situaţii inerente misiunilor de asigurare sau restabilire a ordinii publice.

„Jandarmii trebuie să răspundă adecvat, controlat, să fie fermi, dar şi respectuoşi. În urma unei misiuni grele, psihologul realizează cu jandarmii aşa-numitul debriefing (descărcare emoţională – n.r.), în cadrul căreia fiecare este încurajat să-şi exprime liber emoţiile experimentate“, a concluzionat ofiţerul psiholog.

Flavius Rotariu