Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Aceasta a fost acuza pe care prefectul de Caraş-Severin a adus-o instituţiilor de control din judeţ.

Evaluarea activităţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin a prilejuit prefectului Octavian Ţunea declaraţii aprinse legate de evaziunea fiscală.

„O instituţie importantă la care apelăm toţi cetăţenii… nu e posibil cum sunteţi organizaţi şi dotaţi pentru ce responsabilităţi aveţi. Se pare că evaziunea fiscală a luat o amploare foarte mare în ţară. Toţi cei cu atribuţii în această temă trebuie să ne facem datoria. Nu trebuie să vină Guvernul să spună «controlaţi-i, găsiţi-i!». Se pare că cea mai mare evaziune fiscală se face pe alcool. În cel mai scurt timp, printr-un ordin al prefectului o să stabilim nişte comisii. Nu vreau să repet celor cu atribuţii în acest sens că nu trebuie să vă împingem de la spate. Am mai repetat faptul că pe Clisura Dunării şi nu numai, se comercializează numai ţigări şi alcool de provenienţă Serbia. Deci, niciunul nu vreţi să vă implicaţi. Toţi cei de-aici reprezentaţi câte un minister în judeţ“, a precizat Ţunea în cadrul şedinţei Colegiului prefectural de la finalul săptămânii trecute.

Octavian Ţunea a mai amintit că cei de la Bucureşti nu pot face nimic, dacă reprezentanţii din teritoriu nu rezolvă problemele de aici.

„Ca să ne recăpătăm drepturile pe care le-am pierdut în 2010 noi bugetarii, trebuie, în această perioadă, să acţionăm puternic împotriva acestei evaziuni din cauza căreia bugetul pierde sume enorme. S-au avansat nişte cifre de te sperii. Ne-ar putea dubla salariile. Deci tot trebuie să luptăm. Toţi ştim ce se întâmplă, facem câte-o descindere, confiscăm ţigări şi prezentăm numărul acestora, nu al pachetelor, ca să sune bine. Şi cu asta… au mai trecut două-trei luni şi trece anul. După ce mă întorc de la Bucureşti, pe această acţiune vom avea multe lupte. Au reorganizat din nou Poliţia de Frontieră şi au făcut-o prost. Poate mai prost de aşa nici nu se putea. Centrul de comandă este la Timişoara, există un singur serviciu rămas aici, dar n-are în subordine sectoarele. Aţi mai auzit aşa ceva?! Au făcut o structură la Timişoara de vreo 200 de oameni, o recentralizare, şi ministerul trebuie să le plătească chiriile, deplasări… Va fi şi mai ineficientă şi mai multe probleme vor fi pe frontiera verde şi în punctul de trecere“, a mai precizat prefectul Octavian Ţunea.

Flavius Rotariu