Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – S-a anunțat oficial faptul că emisiunea de bonduri verzi a municipalității va fi lansată în luna octombrie. Anunțul a fost făcut de primarul Ioan Popa în cadrul evenimentului „Dezvoltarea pieței obligațiunilor municipale”, organizat de compania de consultanță financiară VMB Partners, cu sprijinul Autorității de Supraveghere Financiară și al Bursei de Valori București!

Eveniment la care au fost prezenți reprezentanți ai premierului Marcel Ciolacu, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și ai Băncii Mondiale. Reșița devine primul oraș din România care emite obligațiuni verzi pe piața financiară. Resursele financiare obținute astfel vor fi folosite pentru a cofinanța marile proiecte de dezvoltare locală. „Important pentru comunitatea noastră este că acest demers întărește nivelul de credibilitate la care Reșița se află. Suntem respectați pentru volumul de finanțări absorbite și, totodată, proiectele pe care le propunem cresc perspectivele de dezvoltare ale orașului. Acum, ne aflăm într-un proces de modernizare care ne creează un disconfort serios, însă pentru viitorul apropiat premizele sunt încurajatoare. Am toată încrederea că Reșița va deveni orașul pe care îl dorim cu toții.”, spune Ioan Popa după ce, mai demult, declara că există un interes ridicat pentru bondurile Reșiței.

Conform lui Popa, reprezentanții Primăriei Reșița, împreună cu consultanții de la Partner Advisors, au discutat deja cu patru-cinci bănci pentru a investi în bondurile verzi a căror valoare se apropie de 20 de milioane de euro. „O entitate nu poate lua mai mult de 30%, dar suntem foarte încrezători că vom reuși să avem subscripție totală la bonduri!”, afirma Popa.

Emiterea de obligațiuni reprezintă o sursă de venituri pe care primăria le poate folosi cum și la ce dorește, spre deosebire de creditele bancare care se dau cu destinație exactă și termen fix de rambursare. Cu banii astfel câștigați, autoritățile locale își pot asigura cofinanțările pe proiecte europene. Lucru care se vrea la Reșița pentru proiectele în derulare precum tramvaiul, spitalul județean sau domeniul Semenic. Dar și pentru parcul fotovoltaic care urmează a fi amenajat pe 30 de hectare de teren din vecinătatea IMR, proiect pentru care cofinanțarea orașului se apropie de 3 milioane de euro. Bani pe care Reșița îi poate câștiga din bonduri verzi… pentru energie verde.

JCS-Ionel Ivașcu