CARAȘ-SEVERIN – Nota un cărășean din Măureni, aflând vestea dată de Romeo Dunca: de marți, Călin Mircea Laza ia locul Alinei Stancovici. „Mi-am făcut datoria, în folosul celui care ajunge pe pat de spital. Îmi doresc ca acesta să primească o șansă în plus și să fie tratat onorabil!“, a spus președintele Consiliului Județean!
„Un, doi, trei pitici/Au revocat-o iar pe Stancovici“… Epopeea revocării repetitive a Alinei Stancovici risca să devină un soi de numărătoare la „de-a v-ați ascunselea“ dacă nu s-ar fi produs, în sfârșit, minunea: ultima revocare! Da, ați citit bine, după ce a trecut prin tot felul de cotloane procedurale, de „iude“ și trădători, „cooperativa“ cărășeană păstrătoare în funcție a celor legați de scaun a pierdut unul din protejați.
De fapt, minunea s-ar fi produs în urmă cu o lună (28 aprilie), imediat după votul din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Numai că, până la decizia finală au mai intervenit câteva neașteptate șiretlicuri. Votul, filmat de altfel, consemnat în procesul verbal, ar fi fost „corectat“ ulterior, atunci când hârtia a îmbrăcat forma tehnoredactată, unul dintre membrii Consiliului de Administrație care, deși n-a participat la vot, si-a trecut în plus o abținere, modificând practic rezultatul votului. Scorul inițial a fost de 3 voturi în favoarea revocării, la două voturi (o abținere și un vot împotrivă). Ce-a de-a șasea persoană, care a precizat că nu votează, s-a răzgândit după închiderea ședinței, schimbând neparticiparea în abținere. Astfel, scorul votului din CA nu a mai fost de 3 la 2 în favoarea demiterii, ci de 3 la 3. Cu alte cuvinte, hotărârea inițial aprobată nu a mai trecut, ci a picat.
Culmea, acuzata de măsluirea înscrisurilor este chiar din partea Direcției de Sănătate Publică, instituție care ar fi trebuit să respecte deciziile și recomandările Ministerului Sănătății, care ceruse luarea de măsuri urgente pentru remedierea situației dezastruoase de la spital. Considerăm că nu merită să pomenim numele măsluitoarei cu pantofi roșii, dar putem aminti cine sunt cei 3 care au votat și pentru cetățeanul de rând, nu de dragul cuiva înfipt în scaun. Vorbim despre reputatul medic Paul Purea, președintele CA, numit prin dispoziție a șefului județului, despre Viorel Lolea, consilierul județean care a oprit busculada discuțiilor, luând în mâini frâiele votului, și despre economistul Florentina Drăgan, reprezentant al CJ.
A urmat o plângere penală, iar „astăzi (vineri, 26 mai) am dat curs hotărârii de revocare din funcție a doamnei Stancovici, transmisă de către Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița în urma ședinței din 28 aprilie 2023, a explicat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. Motivul acestei hotărâri e unul simplu: nerespectarea obligațiilor contractuale referitoare la diminuarea arieratelor. Analiza a fost făcută până la finalul anului 2022. În luna februarie 2023, prin efortul Guvernului Ciucă, 14 milioane de lei din banii publici au fost trimiși în Caraș-Severin și arieratele s-au stins. Spitalul a rămas cu conturile neblocate exact 10 zile, după care activitatea s-a blocat din nou. Datoriile curente au devenit arierate și azi acestea sunt din nou aproape 16.000.000 de lei“.
Șeful județului n-a omis nici celelalte mașinații din culise, care susțin actualul management: „Spitalul e condus prost! Asta este o realitate evidentă. Eforturile de a păstra acest management păgubos cu orice cost îl vedem în ce se întâmplă la ședințele de CA și la cele județene. (…) Toate aceste anomalii au la origine eforturile cooperativei cărășene de a păstra pe funcție un om neperformant. Pentru mine, șansa pacientului internat la SJUR de a i se îmbunătăți condițiile de cazare și tratament odată ajuns internat contează cel mai mult. A înlătura din funcție, chiar și numai pentru câteva luni, un manager neperformant – are importanță. Eu mi-am făcut datoria, în folosul celui care ajunge pe pat de spital. Îmi doresc ca acesta să primească o șansă în plus și să fie tratat onorabil.“
Iar vestea ne confirmă zvonurile, Dunca a decis și cine o va înlocui pe Stancovici, chiar de marţi: „De data asta am găsit un om cu experiență în domeniu, care nu cunoaște pe nimeni la Reșița și care poate să facă treabă. Un om cu curajul și dorința de a face o schimbare radicală. Să sperăm că timpul pe care îl va avea la dispoziție și rezultatul analizei pe caz făcută de instanțele ce vor analiza situația vor da o șansă pentru schimbarea de care este nevoie. Călin Mircea Laza este omul în care am încredere că poate îmbunătăți situația Spitalului Județean!“
Spicuind din vasta activitate profesională a lui Laza, în vârstă de 61 de ani, constatăm că a început pregătirea cu metalurgia, ingineria și dreptul, managementul sanitar și cel de proiect, este expert în achiziții publice și înalt funcționar public. Ca experiență profesională a început cu ingineria, apoi a ajuns șef de secție, director general, tehnic, comercial, inclusiv manager la Spitalul Județean de Urgență din Deva, la Spitalul Clinic Colentina și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov (până în prezent).
Postarea președintelui Dunca, de pe Facebook, a stârnit un val de reacții pozitive de la cetățeni, de genul: „Sperăm să spargă gașca asta de doctori care au controlat sistemul medical în Reșița în ultimi 20 de ani!“, „Așa trebuie, dle Dunca! Oamenii din Caraș sunt îngroziți când aud de spitalul din Reșița. Aproape toți merg în Timiș!“ sau „Doamne ajută!“
JCS-A.M.