Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a aniversat azi 101 ani de la înființare. Momentul a fost sărbătorit și de membrii CECCAR Caraș-Severin, prilej cu care a fost subliniată importanța profesiei de contabil și a corpului profesional!

CECCAR, cel mai mare corp profesional din țară, reunind 35.000 de membri la nivel național. Aspect subliniat în mesajul transmis de Consiliul Superior al CECCAR, care a punctat momentele esențiale ale celor 101 ani trecuți de la decretul regal prin care regele Ferdinand I aproba legea pentru organizarea corpului profesional. „Oamenii politici înțelegeau importanța existenței liberilor profesioniști care să sprijine antreprenorii. Astfel, CECCAR devenea parte a infrastructurii care a constituit fundația construirii României moderne”, se arată în mesajul citit de Mihaela Azap, șeful contabililor din județ.

Istoria însă nu a fost blândă cu contabilii români. După anii de glorie din perioada interbelică, a urmat perioada comunistă în care statul de drept nu mai avea valoare. În 1951, CECCAR era desființat, experții contabili fiind trecuți în subordinea directă a statului. În 1994, corpul profesional a fost reînființat, fiind prezent în fiecare reședință de județ.

„Am trecut cu toții prin această perioadă foarte dificilă de criză în care contabilii au fost solicitați mult mai mult decât de obicei. Fapt care ne-a dat posibilitatea să demonstrăm încă o dată că profesia noastră este alături de instituții și agenți economici și de problemele fiecăruia dintre ei”, adăuga Mihaela Azap celor cuprinse în mesajul Consiliului Superior.

O profesie grea, de care, acum câțiva ani, viceprimarul Reșiței, Mădălina Chiosa, îndrăznea să se apropie suficient încât pe de o parte să înțeleagă cât de importantă este, iar pe de altă parte să se sperie și să decidă să rămână în învățământ.

Poate că nu întâmplător, profesia de contabil i-a dat emoții și lui Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Pentru că, atât ca persoană fizică, cât și ca administrator al mai multor societăți comerciale, în ani de zile, a putut să înțeleagă importanța unui contabil. Venind în administrație, vede volumul mare de muncă și numărul tot mai mic de contabili și înțelege importanța breslei fără de care cei din administrație nu se pot bucura de rodul propriei munci. „Vă doresc cel puțin pentru încă o mie de ani să existați ca și breaslă”, a încheiat Dunca.

Urăm și noi „la mulți ani” contabililor din județ.

JCS-Ionel Ivașcu