Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – … pe spinarea cetățeanului. Asta spune medicul Paul Purea, făcând o analiză despre majoritatea celor de la cârma județului și nu numai!

După ce a fost foarte vehement vizavi de votul ca maimuțele, de la județ, l-am întrebat pe medicul Paul Purea cum vede viitoarele alianțe de la nivel de județ, în calitate de viitor consilier județean din partea AUR, formațiune care, deși va avea doar 4 consilieri, va putea înclina serios balanța puterii între cei 12 liberali și 14 social-democrați.

Acesta însă vede altfel raportul de putere și nu acordă nicio șansă alianțelor. Și-ar dori un mare partid al județului pentru interesele cetățenilor, dar se lovește de prevestiri sumbre, care să continue aceleași vechi metehne care trenează în rândul clasei politice.

„Eu urăsc alianțele, spune Purea. Alianțele în general nu sunt de bun augur, duc mai mult la parteneriat nefiresc și malefic pentru proiectele de care au nevoie cetățenii județului. Sunt total împotrivă! Eu vreau ca noi să ridicăm proiecte și nu să ridicăm mâna în necunoștință de cauză, uitându-ne la liderul de grup. Asta este părerea mea. Unde vom ajunge, noi ar trebui să uităm, începând cu prima ședință și până la ultima, din legislatura de 4 ani care va avea loc, problema este să uităm partidele din care facem parte. Pur și simplu, acolo, în sala aceea de consiliu județean, să nu aparținem de niciun partid, ci să aparținem județului și cetățenilor.“

E conștient însă că acest deziderat este oarecum iluzoriu: „Nu sunt un om rupt de realitate, de adevăr sau de partid. Partidul a aranjat drumul, datorită lui, că nu se poate altfel într-un stat democratic sau de drept, decât dacă ai notorietate încât să acționezi de unul singur. Ceea ce la noi nu se prea întâmplă să și reușești. Dar nu ai niciun fel de soluție dacă în spatele tău nu stă o formațiune sau un partid politic. Deci am fost propulsați, ajutați datorită partidului, dar începând cu ședințele noastre de la Consiliul Județean, ar trebui să uităm de partidul care ne-a adus acolo și să ne gândim la partidul cetățeanului, la partidul județeanului în favoarea cetățenilor.“

Chiar dacă speră ca administrația județeană să continue pe o direcție mai bună, realizează că „nu sunt oameni de gândirea mea, nici de viziunea nepartinică. Toți o trag, nu vedeți, cu firmele lor personale, intră în politică fără să aibă în spatele lor o activitate care să fi fost lăudabilă, fără să aibă fapte în spatele lor, fără să fi făcut ceva. Pur și simplu niște oameni fără meserie care vor să parvină și să se îmbogățească pe spinarea cetățeanului. Nimic altceva.“

Și cu toate dorințele optimiste, despre o administrație care să lucreze în folosul oamenilor, Paul Purea încheie pesimist: „Nu știu ce va fi, pe undeva mă doare sufletul că am putea toți, toți, toți să ne unim și să aducem proiecte într-adevăr în folosul și în serviciul cetățeanului. Și să schimbăm un pic din mentalitatea asta veche a politicianismului de grea și de proastă anvergură și de prost augur cu care ne-au obișnuit timpul și oamenii care s-au tot perindat pe la conducerea instituțiilor cărășene. Realmente nu știu ce va fi, să dea Dumnezeu să fie bine. Habar nu am, nu știu ce va fi. Dar să nu se mai lupte pentru sinecurile lor și matrapazlâcurile lor!“

JCS-A.M.