Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Al treilea volum semnat de Paul M. Vasile este dedicat personalităților din sport, muzică și teatru!

Pe Florin Piersic, Marcel Iureș, Stela Popescu, Medeea Marinescu, Gheorghe Hagi, Helmut Duckadam, Nadia Comăneci, Cătălina Ponor, Nicu Covaci, Gheorghe Zamfir, Patricia Kaas, John Mayall sau Chris Norman, mulți dintre noi îi vedem doar la tv. Eventual, am putea visa să-i vedem pe viu și, dacă nu îndrăznim prea mult, să le cerem un autograf, să facem o poză cu ei și poate să schimbăm câteva cuvinte. În decursul anilor, Paul M. Vasile i-a întâlnit pe toți cei enumerați mai sus, alături de mulți alții pe care-i omagiază prin cartea apărută în octombrie 2021.

Pe Nadia Comăneci a întâlnit-o de trei ori, prima dată în Atlanta în 1996, apoi la București și Cluj. Tot de trei ori a întâlnit-o pe Medeea Marinescu în orașe diferite. Nu mică i-a fost surpriza să constate că-l ținea minte atunci când l-a întrebat de unde era. Florin Piersic a fost impresionat să afle că venise de la mare depărtare ca să-l vadă. Pe Hagi îl descrie ca pe un mare caracter, pe John Mayall ca pe un profesionist până în măduva oaselor, iar Patricia Kaas e teribilă atât ca om, cât și ca artist. „La toate aceste personalități, am întâlnit bun simț, modestie, simplitate. Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai modești”, spune autorul despre cartea-album prin care omagiază oamenii despre care scrie.

„Oameni care rămân” este a treia sa carte, după „Boabe de suflet”, carte în care-și scrie impresiile despre locuri și oameni din multe țări ale lumii, carte pe care avea s-o completeze și s-o îmbogățească într-o a doua ediție. „Îmi place muzica italiană, corectitudinea nordicilor, punctualitatea nemților și buna dispoziție a americanilor”, își sintetizează în câteva cuvinte impresiile din jurul lumii.

Cât despre oamenii care rămân, „mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat sănătate și nu mi-a luat mintea”, i-a spus cândva Sofia Vicoveanca. La fel spune și Paul M. Vasile, referindu-se la cărțile scoase până acum. Despre oamenii care rămân, nu-i putem omite pe artistul reșițean Bogdan Piperiu și pe caricaturistul Ștefan Popa Popa’s. Chiar dacă nu sunt prezenți în impresiile scrise ale autorului, cei doi semnează coperta cărții, respectiv portretul autorului care lucrează la cea de-a patra carte.

JCS-Ionel Ivașcu