Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Planul de la Prefectură, pentru munca în Cultură! Patru teme, o propunere și recomandarea de a fi „proactivă“, transmise Direcției Județene de profil!

Ședința Colegiului Prefectural a oferit participanților prilejul de a afla lucruri despre „Ansamblul urban «Zona Rânduri» din Reșița, istoricul, starea de conservare și propuneri privind îmbunătățirea acestora“. O amplă informare despre ansamblul străzilor Rândul I, Rândul II, Rândul III, Rândul IV, Căprioarei, Dorna și Vântului prezentată de directorul executiv al DJC, Vuița Trifu, a fost apreciată corespunzător de întreg auditoriul. „Materialul este foarte bun! Poate, dacă l-ați fi întocmit în calitate de istoric, de arhitect, de cetățean al Reșiței, era extraordinar! Însă dvs l-ați întocmit ca director al DJC. Și aici este rugămintea mea: să încercați să fiți un pic mai proactiv! Direcția de Cultură nu doar povestește și dă avizele alea. Are un rol mai important și eu sper că în viitorul apropiat să găsim o cale să colaborăm mai bine!“, a intervenit prefectul Ioan Dragomir.

Punctual, întrucât materialul conținea și o secțiune cu propuneri de îmbunătățire, salvare, revitalizare și punere în valoare a monumentul istoric de categoria A, Dragomir a promis să-l transmită spre studiu atât Primăriei, cât și Consiliului Județean. Mai mult, a lansat și o contrapropunere, amintind vag de campania publică „Dați un leu pentru Ateneu“, dar care în contextul de față ar putea fi intitulată „O sută de lei, pentru Rândul III“. Întrucât materialul scotea în evidență necesitatea educării și responsabilizării locuitorilor zonei, a informării și implicării comunității locale prin campanii de informare (prin broșuri, pliante, afișe, întâlniri comunitare), prefectul Ioan Dragomir le-a oferit celor de la Cultură o idee.

„Ce frumos era, dacă materialul ăsta ni l-ați fi prezentat chiar acolo, sus! Găsiți un ONG pe treburi de-astea, de cultură, care să facă alea, pliantele, și eu mă angajez că discut cu toți colegii: să dăm câte o sută de lei fiecare, să plătim noi alea! Niște afișe, pe care le punem pe la instituțiile din zonă, niște pliante. Cred, cu 3-4 mii de lei, rezolvăm! Căutați un ONG, veniți aici, discutăm, eu o să fiu primul care dă bani. Și uite, dau 200 de lei, iar pe ceilalți îi rog câte o sută! Și poate reușim să facem asta și să-i dezmorțim și pe decidenții de la UAT în primul rând!“, a continuat Dragomir.

Așteptându-se de la DJC să fie pentru început reactivă și de-abia după aceea proactivă, prefectul a trasat verbal patru teme legate de patrimoniul mobil de la Reșița și Băile Herculane, urmând să trimită și adresele scrise. Cu promisiunea că le va rezolva întocmai, Vuița Trifu (foto) a mai informat plenul că: „Sunt multe povești frumoase în legătură cu imobilele de patrimoniu din județ și nu vreau să plictisesc, să agasez pe nimeni. Data viitoare o să vorbesc despre Teatrul «Mihai Eminescu» de la Oravița.“

Nu va fi însă foarte curând, având în vedere că prefectul i-a replicat: „O să vorbesc cu colegii și nu vă programăm până nu ne dați niște acțiuni și până nu faceți ceva cu ce-am discutat astăzi!“, amintindu-i lui Vuița și că frecvența uzuală a informărilor Direcției Județene de Cultură prezentate în Colegiul Prefecural este de doar una pe an.

JCS-Walter Fleck

1 Comentariu

Adaugă comentariu