Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 12-18 mai, Centrul de Voluntariat Reşiţa desfăşoară Săptămâna Naţională a Voluntariatului.

Evenimentul este organizat în partenertiat cu DJST Caraş-Severin şi Primăria Municipiului Reşiţa. Acţiunea îşi propune a fi pe plan local un eveniment major de tineret, corelat cu alte evenimente similare ce se desfăşoară la nivelul întregii ţări. În prima zi a SNV, în data de 12 mai, la Anina s-a desfăşurat o campanie de promovare a voluntariatului. Scopul acestui program a fost acela de a stimula interesul tinerilor despre voluntariat şi de a-i motiva pentru a se implica în rezolvarea unor probleme în comunitatea locală. Printre altele, temele aduse în discuţie s-au axat pe noţiuni generale despre voluntariat şi legislaţia în vigoare, voluntariatul ca mijloc de educaţie nonformală, cum se face o campanie de recrutare de voluntari, despre responsabilităţile şi beneficiile care rezultă din a fi voluntar pe termen lung, dar şi despre cunoştinţele ce pot fi dobândite. În a doua parte a programului au fost organizate ateliere de joacă şi animaţie, de creativitate cu materiale diverse, activităţi recreative ce au fost un exemplu despre ce poţi face ca şi voluntar.

Ieri, 13 mai, la Centrul de tineret Mansarda din Reşiţa s-a desfăşurat activitatea „Voluntariat pentru copii, copii pentru voluntariat”. La eveniment au participat 50 de elevi ai Colegiului Naţional „Traian Lalescu”. Tinerii voluntari le-au explicat acestora ce înseamnă voluntariatul, cât este de important pentru dezvoltarea personală, le-au împărtăşit din experienţa lor de până acum şi au identificat şi experimentat împreună cu ei o serie de activităţi de voluntariat potrivite pentru vârsta copiilor.

Azi, 14 mai, ora 16.00, în Centrul civic al municipiului se va desfăşura tradiţionala activitate „Cultură pentru voluntariat – Lecturi urbane”. Acţiunea îşi propune atragerea unui număr cât mai mare de participanţi care să citească împreună timp de câteva ore, demonstrând astfel că există preocupări comune în rândul tinerilor, a cetăţenilor şi că aceştia se pot solidariza pentru transmiterea unei idei, acesta fiind primul pas spre participare civică şi voluntariat. În cadrul evenimentului se vor distribui materiale promoţionale pentru SNV 2014.

Săptămâna Naţională a Voluntariatului continuă mâine, 15 mai. Centrul de tineret Mansarda Reşiţa va desfăşura activitatea „Free Ocico”. Tinerii vor fi invitaţi să aducă la Mansardă haine care nu le mai plac sau care nu le mai trebuie, care le-au rămas mici sau mari, dar care ar putea fi folosite de alţi tineri, dezavantajaţi. Participanţii la „Free Ocico” vor putea pleca acasă cu câteva „piese” pe care alţii le-au adus şi care li se potrivesc, iar hainele colectate vor fi donate organizaţiilor care au beneficiari cărora le sunt utile. Activitatea va fi gândită atât ca eveniment de socializare pentru tinerii din Reşiţa, dar mai ales ca activitate de conştientizare cu privire la situaţia tinerilor cu mai puţine oportunităţi, de încurajare a consumului responsabil şi dezbatere cu privire la consumism şi cantitatea de lucruri (inclusiv haine) pe care le folosim pentru scurt timp pentru a le arunca mai apoi doar pentru că nu mai sunt „la modă”. Va fi un prilej de asemenea de aborda prin metode alternative problematica identităţii tinerilor, a ponderii identităţii vestimentare în cadrul acesteia, şi a influenţelor sociale şi mass-media la care adolescenţii şi tinerii sunt expuşi în procesul de găsire a identităţii.

În data de 16 mai, în Parcul Tricolorului Reşiţa se vor organiza ateliere demonstrative de confecţionare a unor obiecte decorative handmade– cercei, friendship bracelets, plase de pânză pictate manual, obiecte din materiale reciclabile, obiecte care pot fi utilizate mai apoi pentru alte campanii, activităţi şi evenimente în folosul comunităţii.

În ultimele două zile ale SNV, 17 şi 18 mai, voluntarii reşiţeni vor „stăbate” Cheile Caraşului în cadrul activităţii „Descoperă Tezaurul Caraşului”. Acţiunea va fi o expediţie de ecologizare, drumeţie şi de căutare de repere cultural-istorice. Astfel, 30 de voluntari echipaţi de drumeţii vor parcurge un traseu montan de două zile, făcând atât activităţi de identificare sit-uri cu deşeuri dar şi cartarea principalelor obiective naturale, culturale şi istorice ale localităţilor izolate specifice zonei. Este o activitate de promovare a voluntariatului în activităţi ecologice şi de documentare pentru viitoare trasee în zona Caraşului.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu