Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Potrivit ministrului Grindeanu, viteza de elaborare a Studiului de Fezabilitate necesar construcţiei nu va depăşi 22 de luni!

Semnarea contractului vizând elaborarea SF-ului aferent celor 44 km ai lotului Domaşnea – Caransebeş a fost anunţată de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de socializare. „În acest moment, între Filiaşi şi Caransebeş (197 km), sunt semnate 3 din cele 4 contracte pentru proiectarea drumului de mare viteză. După ce va fi construit, acest drum va contribui la dezvoltarea economică a zonelor tranzitate prin asigurarea persoanelor şi mărfurilor la reţeaua TEN-T (reţeaua trans-europeană de transport).“, a precizat ministrul.

Anunţul a primit pe puţin 600 de like-uri, „bucurându-se“ şi de aprope 90 de comentarii caustice, neutre sau acide, după caz. Ţinând cont de vitezele „ameţitoare“ cu care se derulează construcţia de drumuri şi şosele, va trebui să mai avem câţiva ani răbdare (de preferinţă fără tutun) până la tranzitarea zonelor adiacente noului drum. Acesta pentru că, în condiţiile în care durata contractului semnat în 13 septembrie este de 24 de luni (din care 22 alocate SF), despre construcţie vom putea vorbi, cu puţin noroc, începând cu 13 septembrie 2025, dată de la care s-ar putea demara licitația pentru execuția lucrărilor. Asta dacă prezentul anunţ referitor la Lotul 3 va fi şi ultimul, iar asocierea de proiectanţi români va duce la bun sfârşit contractul.

Valoarea acestuia este de 22,29 milioane lei fără TVA, finanţarea fiind asigurată prin Programul Transport, aferent perioadei de programare bugetară a UE 2021-2027. Tehnic vorbind, drumul de mare viteză a fost împărţit astfel: Lotul 1 – Filiaşi – Drobeta Turnu Severin (~70) km; Lotul 2 – Drobeta Turnu Severin – Domaşnea (~65 km); Lotul 3 – Domaşnea – Caransebeş (~44 km) şi Lotul 4 – Caransebeş – Lugoj (~50 km).

Reamintim că primul anunţ al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), de scoatere la licitaţie a proiectării celor patru loturi, a fost publicat la 11 aprilie 2022.

JCS-Walter Fleck