O nouă centrală va sorbi energie din Lacul Văliug - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – TMK Hydroenergy Power a început lucrările la noua hidrocentrală din județul Caraș Severin, cu finanțare în cadrul Programului pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021!

Lucrările de săpături au început deja din data de 29 aprilie, în vederea realizării drumului de acces pentru echipamentele și materialele necesare construcției noii centrale hidroenergetice, amplasată pe golirea de fund a barajului Văliug.

„Fabricarea hidroagregatului se află în graficul de execuție, rotorul turbinei fiind finalizat după parcurgerea în cele mai bune condiții a tuturor testelor de final. Acestea au vizat teste moderne realizate cu lichide penetrante sau ultrasunete pentru verificarea integrității materialului și depistarea golurilor în material“, ne asigură reprezentații societății, într-un comunicat.

Noua centrală hidroenergetică va asigura producția de energie verde de aproximativ 2.500 MWh anual și se va adăuga la producția realizată de sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin, de aproximativ 80.417 GWh anual.

„Implementarea proiectului se derulează în perioada 1 septembrie 2020 – 31 decembrie 2022 și implică o investiție proprie de aproape 700 000 euro. Scopul investiției este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potențialului hidroenergetic al râului Bârzava cu consecințe benefice asupra mediului. Barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion de metri cubi de apă și care tranzitează anual aproximativ 35 – 50 milioane de metri cubi, în funcție de condițiile climatice anuale“, se mai arată în documentul citat.

Investiția urmărește reducerea anuală estimată a emisiilor de CO2, va crea un singur loc de muncă, va produce energie din surse hidro de 2.453 MWh pe an și are o capacitatea instalată pentru producerea energiei hidroenergetice de 0,367 MW.

JCS-A.M.