Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Comisia Europeană (CE) a dat României un termen de două luni pentru a rezolva problema de la Moldova Nouă, altfel țara noastră riscă să se confrunte cu amenzi consistente.

Executivul european a trimis la mijlocul acestei săptămâni o scrisoare formală de notificare Guvernului de la București, în care solicită să se ia cât mai urgent măsuri de conformare cu regulile CE în ceea ce priveşte deşeurile miniere. Avertismentul Comisiei vizează, mai precis, iazul de decantare Boșneag de la Moldova Nouă, ce aparține de societatea Moldomin.

„Comisia Europeană trimite României o scrisoare formală de notificare privind eşecul de a adopta măsuri pentru a se conforma cu regulile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) asupra deşeurilor miniere. Pe 21 iulie 2016, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în favoarea CE şi a declarat că România nu a adoptat măsurile adecvate pentru a preveni ridicarea prafului de la suprafaţa iazului de decantare Boşneag, din oraşul Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin. În special, în timpul perioadelor cu vânt, acest iaz de decantare este o sursă majoră de poluare şi o ameninţare pentru sănătatea localnicilor din Moldova Nouă (România) şi Veliko Gradište (Serbia). Conform directivei 2006/21/EC, statele membre trebuie să se asigure că resturile rămase în urma extracţiei sunt gestionate fără să pună în pericol vieţi umane sau să afecteze mediul înconjurător. Directiva interzice abandonarea deşeurilor rezultate în urma extracţiilor”, atenționează Comisia Europeană.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, țara noastră are la dispoziție două luni pentru a se conforma regulilor europene, altfel CE va chema România din nou în fața CJUE, situație care înseamnă amenzi consistente.

Avertismentul Comisiei Europene vine deși într-un document oficial al Ministerului Economiei de la București, din luna martie 2017, se arată că ministerul va suporta cheltuielile privind ecologizarea iazului, adică peste 1,65 milioane euro. „Prin bugetul alocat Ministerului Economiei pentru anul 2017 sunt asigurate integral sumele necesare atât pentru proiectul tehnic, cât și pentru execuția lucrărilor proiectate pentru stoparea poluării. Soluția tehnică a fost acceptată de Comisia Europeană și constă în realizarea unei instalații de stropire care să umecteze suprafața iazului de decantare astfel încât particulele fine de praf să nu mai fie luate de vânt și să polueze localitățile limitrofe. Proiectul tehnic este în curs de realizare, urmând ca lucrările efective să se finalizeze până în luna iulie 2018″, se preciza în documentul Ministerului Economiei, în luna martie a acestui an.