Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din colecţia Istoria Tehnicii, Muzeul Banatului Montan expune în această lună o maşină de calcul din perioada 1935-1943, obiectul făcând parte din colecția muzeului începând cu anul 1986!

Dispozitivul marca Resulta- BS „7“ are dimensiunile de 15×8×10 cm și cântărește 1,384 kg. Calculele efectuate erau atât operațiuni de adunare, cât și de scădere, în care erau folosite doar numere formate din maxim 7 cifre, respectiv maxim 7 zecimale, susţin reprezentanţii Muzeului Banatului Montan.

Maşina de calcul a fost fabricată de firma Maschinen und Werkzeugfabrik Paul Brüning (Fabrica de Mașini și Unelte „Paul Brüning“), produsul fiind catalogat ca mașină executată în generația a doua de producție, adică în perioada 1935-1943, iar mai apoi 1950, caracterizat printr-un mecanism de scădere și de control al intrării, având ca principiu de funcționare metoda segmentelor dințate, iar metoda de ștergere se realiza printr-un sistem articulat de pârghii. Aceasta se mai diferențiază de produsele din prima generație prin baza din tablă vopsită în negru și prin cele 4 picioare din cauciuc, dispuse dreptunghiular. Pe partea dorsală sunt inscripționate manual, în vopseaua produsului, cifrele 836, ceea ce conform normelor aferente indicatorilor de producție, poate sugera informația calendaristică de august 1936, ca posibil indicativ de datare al obiectului, mai arată reprezentanţii muzeului.

JCS-Nicoleta Moraru