Caraş-Severin, Romania

CORNEREVA – De când se știe, Maria Iustilă face frumoase costume populare din zona Banatului Montan!

În funcție de model și de ce vrea clientul, un costum îi ia între două săptămâni și o lună. Cele pentru băieți sunt mai ușor de făcut însă fetele cărora le-a făcut costume au fost foarte încântate de ce-a ieșit. Încântarea lor a fost cea mai mare bucurie pentru Maria, care n-ar refuza să facă și costume din alte zone dacă clienții ar vrea.
Cei aflați mai aproape o caută personal, dar a primit și comenzi prin telefon, din străinătate chiar. De pildă, o doamnă originară din Hunedoara și stabilită în Elveția i-a transmis măsurile prin telefon, iar costumul a ieșit ca turnat. Maria a făcut costume și pentru alți români plecați din țară, majoritatea stabiliți în Germania, căci internetul face distanțele mai scurte. A lucrat și pentru ansamblul de dansuri al școlii din comună, numit „O inimă ce bate-n munte”, unde fiecare și-a făcut costumul cum a vrut, fapt care face ca fiecare costum să fie unicat.

„De mic copil am învățat de la mama. Nici nu puteam să ajung la pedalele mașinii de cusut, stăteam mai mult în picioare. E o tradiție de familie, bunica a fost croitoreasă deși nu broda costume, mătușa la fel. Mama a învățat să facă costume populare, iar eu am furat meseria de la ea. A avut 15-20 de fete pe care le-a învățat să lucreze dar, dintre toate, doar eu mai lucrez”, aflăm de la Maria care și-ar dori ca tradiția să continue chiar dacă pe fiica sa, în vârstă de 14 ani, o atrage viața la oraș. E mai interesat băiatul însă… mai greu ca asemenea lucruri să se prindă de un băiat. „Cu mine se cam termină tradiția de familie. Nu mai lucrează nimeni ceea ce fac eu și deocamdată nu transmit nimănui pentru că nu s-a interesat nimeni. Dar mi-aș dori mult ca cineva să continue”, adaugă Maria.

Tare se bucură să vadă cât de multă lume e interesată de tradiții. Sunt mulți români plecați din țară iar asta îi să speranța că vor lua tradițiile cu ei. Mai ales când îi vede revenind acasă, dar mai ales la tradiții și portul popular. Și-ar dori să ca cei plecați să revină de tot și să păstreze obiceiurile în țara lor, dar se bucură că le păstrează acolo unde sunt. „I-am făcut costum tradițional din Cornereva unei doamne stabilite în Germania. Soțul ei e preot și, când merge la biserică duminica, se îmbracă în costum popular atât ea, cât și copiii. Mi-a spus că acolo sunt români și din alte zone și că aceia îmbracă costumele din zona lor. Parcă mă mândresc eu că păstrează ei acolo tradiția”, încheie Maria.

Tinerilor le transmite să nu-și uite locul natal oriunde ar merge, să păstreze tradiția și portul popular, pentru că așa nu ne uităm nici istoria și nici neamul. Dacă se poate, să se și întoarcă definitv în țara din care ea n-ar pleca.

JCS-Ionel Ivașcu