Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta ne asigură reprezentanții AquaCaraș, explicând că fenomenul este provocat ca urmare a unor procese chimice, determinate de schimbarea substanțelor folosite în tratarea apei, măsură luată ca urmare a depășirilor anumitor parametri, pe urma precipitațiilor, dar și ca urmare a curățării rețelelor!

În vreme ce unii cărășeni – de la Reșița, Caransebeș și Băile Herculane – s-au arătat speriați și apoi indignați de culoarea roșiatică prea închisă a apei, iar alții spuneau că îmbăierea în cadă i-a purtat cu gândul la Techirghiol, AquaCaraș asigură că apele nu sunt chiar așa tulburi precum par, iar că fluidul colorat de la robinete e chiar bun de băut. O arată analizele laboratorului societății și raportul DSP-ului. „Referitor la informațiile alarmante propagate în mediul online cu subiectul calității apei distribuite de AquaCaraș în Băile Herculane și la Reșița, pentru o corectă informare, venim cu precizări. La Herculane, în urma efectuării de lucrări de curățare a unor porțiuni din rețeaua de distribuție, activitate derulată de personal avizat al AquaCaraș pentru astfel de lucrări, apa din rețea și-a schimbat culoarea. Aceasta a fost însă tot timpul potabilă, neprezentând niciun risc pentru populație, lucru dovedit atât de probele făcute în mod constant în laboratorul AquaCaraș SA, cât și prin raportul Direcției de Sănătate Publică, care a făcut verificări prin prelevarea probelor de apă la finalul lunii august“, ne asigură operatorul de apă într-un comunicat.

În municipiul de pe Bârzava, culoarea de speriat a apei a avut altă explicație: „La Reșița, din cauza ploilor torențiale de săptămâna trecută, debitul afluenților de apă din Lacul Breazova a crescut semnificativ (500 l/s), situație ce a dus la deversarea apei peste stăvilar. S-a ajuns astfel ca în aval, în Lacul Secu, sursa de apă a orașului, să crească valorile de mangan și fier din apa brută. Respectând procedurile ce se aplică în astfel de situații, angajații Uzinei de Apă din Reșița au modificat procesul de tratare a apei, trecând de la dezinfecția cu dioxid de clor la dezinfecția cu hipoclorit de sodiu. Modificarea compușilor folosiți a dus la schimbarea coloraturii apei din rețea, aceasta având o culoare mai închisă decât de obicei. Este un rezultat normal al procesului de tratare, astfel că potabilitatea apei nu a fost alterată în niciun moment și nu a reprezentat un pericol pentru populație. AquaCaraș supraveghează constant calitatea apei distribuită în rețeaua publică prin procese de verificare în laboratorul specializat și avizat, conform reglementărilor legale“, a mai precizat operatorul de apă.

Acesta a pus la dispoziția cetățenilor două numere de telefon – fix: 0255215643, mobil: 0766341274 –, rugând cetățenii să le folosească pentru sesizări și reclamații. De asemenea, sesizări se pot face și în scris, pe platforma online a societății: https://aquacaras.ro/clienti/reclamatii-sesizari/. „Toate reclamațiile sunt tratate cu maximă celeritate, în funcție de specificul fiecărei situații“, informează AquaCaraș.

În vreme ce operatorul de apă spune că la Reșița s-a reglat situația și că disconfortul a durat două zile, oamenii spun că trei. „Ne cerem scuze însă sunt situații în care este nevoie de intervenții, reparații ale conductelor. Atunci se poate întâmpla ca apa să nu fie limpede, până în momentul în care se elimină impuritățile din zona unde s-a intervenit la rețea“, a mai precizat operatorul. În schimb, la Caransebeș, oamenii continuă să reclame presiunea scăzută și faptul că „apa e de groază“, „mocirlă“. Cei de la AquaCaraș au promis: „O să revenim cu o postare în care o să prezentăm exact situația de la Caransebeș. Cu bune și cu rele, în mod obiectiv!“.

JCS-Antoniu Mocanu

FOTO: Runcan Anamaria