Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Lansare-eveniment: „Migrăm… Construind și deconstruind lumi. În noi și în jurul nostru“, de Dorina Sgaverdia!

Despre trecut și prezent, din perspectiva sau experiența lor de migranți, au vorbit joi, 27 iunie, unii dintre eroii celor două volume de publicistică semnate Dorina Sgaverdia, chiar cu prilejul lansării de la Radio România Reșița. Cum ar fi compozitorul Sabin Păuța, pentru a-l aminti doar pe decanul de vârstă prezent, care, deși a părăsit România în 1984, este și unul dintre cei care s-a reîntors, definitiv, pe plaiurile natale. „O carte despre un fenomen de mare actualitate în general, pe tot globul, dar de mare actualitate și pentru Reșița. Și pentru că este atât de vast acest fenomen, m-am limitat doar la migrația elitelor, un fragment din ceea ce constituie migrația la Reșița.“, a mărturisit autoarea, în deschiderea reuniunii lunare a Clubului Presei din Banatul Montan, eveniment avându-l ca moderator pe editorul cărții, Gheorghe Jurma.

„Un diptic care merită tot interesul!“, în opinia prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru din Timișoara, cartea era anunțată încă din 2000, când Dorina Sgaverdia provoca la taifas șase reșițeni faimoși, trăitori pe alte meleaguri, în volumul „Nu vă doare depărtarea, domnule?“. Elogiind „punctul forte al jurnalistei, care este interviul“, acesta observă, cu referire la subiectul cărții – migrația – că: „Putem vorbi de o depopulare a țării și, drept consecință, în multe cazuri de o deznaționalizare. Hemoragia continuă, chiar dacă par a se ivi niște semne care probabil îndulcesc fenomenul. Dar, balanța demografică este serios zdruncinată și, dacă gândim în perspectivă, și structura ei va suporta consecințe dramatice. Dincolo de depopulare însă, asistăm la un alt fenomen dramatic, și anume deșcolarizarea.“

Chiar dacă pentru sociologul Rachieru „viitorul nu sună prea bine, dacă atrofia civică se prelungește“, acesta a concluzionat, cu referire la eveniment: „Vreau să mă bucur că alături de dvs pot fi aici, să o sărbătorim pe Dorina Sgaverdia și să constat că, într-o lume răvășită, trăită fie în priza senzaționalului. fie, dimpotrivă, abjecției, Reșița este azi, prin stăruința autoarei și efortul editorului, o oază de normalitate.“

Cât despre carte, având în vedere amploarea fenomenului pe care-l investighează, este una despre ale cărei două volume n-ar fi exclus să vorbim ca despre primele.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu