Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Şeful DSVSA CS şi-a manifestat îngrijorarea faţă de incapacitatea unor firme în faliment de a suporta costurile incinerării suinelor, în caz de pestă porcină africană în judeţ.

În urmă cu mai puţin de o lună, şi autorităţile cărăşene ne-au arătat că sunt în alertă vizavi de pesta porcină africană (PPA), deşi judeţul nostru nu era direct afectat. Boala, chiar dacă nu este transmisibilă la om, face ravagii în rândul suinelor, se extinde rapid şi nu are leac. Autorităţile au o soluţie, problematică însă în Caraş-Severin.

Dr. Nicolaie Crista, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, preciza: „Înainte de toate vreau să vă spun că am fost personal în focarul de la Tulcea, atât în focarul în care a fost confirmată boala, cât şi în focarul care este ucidere prin prevenţie. Să mă înţelegeţi ce înseamnă uciderea prin prevenţie: adică, în zona focarului, pe o rază de 500 de metri sau un kilometru, se ucide tot! Acolo e mai simplu, dar în exploataţia comercială în care am fost (…) la Tulcea vă spun sub cuvânt de onoare că e ceva înfiorător! Oamenii de acolo refuză să mai vină la lucru, fiindcă nu mai pot dormi noaptea, nu aud decât cum guiţă porcii şi nu mai au somn. Am văzut acolo – ca să înţelegeţi fenomenul şi amploarea PPA-ului –, un incinerator consumă, în 24 de ore, 40 de metri cubi de lemne! E ceva, nu pot să vă descriu în cuvinte, cred că ucideau de trei săptămâni şi mai aveau 30.000 de capete de ucis“.

Oficialul DSVSA CS şi-a manifestat însă îngrijorarea vizavi de capacitatea unor operatori cărăşeni de a suporta aceste costuri implicate de incinerare: „Dacă Doamne fereşte, se va întâmpla la noi aşa ceva, interesul prioritar este exploataţia comercială. Avem un caz destul de sensibil la nivel de Caraş-Severin, Simon Prod-ul, care este în faliment, şi toate aceste costuri sunt suportate de către agentul economic. Ori această societate, dacă este în faliment… nu ştiu ce se va întâmpla dacă, Doamne fereşte, va fi la el, pesta porcină africană“, concluziona dr. Nicolaie Crista.