Caraş-Severin, Romania

Dacă unii oameni vor salarii mai mari, drepturi şi condiţii de muncă mai bune, bocşenii protestează pentru a-şi putea păstra locul de muncă. Este vorba despre personalul spitalului de boli cronice din Bocşa a cărui porţi urmează să se închidă de la 1 aprilie. Mai exact, de la această dată, angajaţii nu-şi vor mai primi salariile întrucât finanţarea spitalului de către Casa de Asigurări de Sănătate va fi sistată.

Alături de medici, infirmiere şi asistente, la protest au participat şi locuitorii localităţii Bocşa. Ei s-au solidarizat cu angajaţii spitalului arătându-se nemulţumiţi de situaţia în care a ajuns judeţul nostru, în general, dar şi de faptul că vor fi privaţi de îngrijire medicală. Acesta este şi cazul lui Costică Stângu care ne-a mărturisit faptul că spitalul din localitate este singura opţiune pentru oamenii bolnavi şi săraci.

Oamenii din Bocşa, nemulţumiţi de decizie

„Avem 11 copii, nevasta mea este operată. Dacă s-a închis spitalul nu ştiu ce am putea face deoarece aceasta este singura posibilitate a unui om sărac. Aici am venit de fiecare dată când am avut nevoie. Acum unde să mă duc? Vor să ajungem să murim pe stradă?“ Cum era şi normal, această situaţie a dat naştere la nemulţumiri dar şi la foarte multe întrebări. Victor Hogea se întreabă cine administrează spitalele şi cine are drept de decizie asupra lor? „Dacă l-au dat în subordinea primăriei de ce se bagă Guvernul, din moment ce nu mai e a lui?“

Victor Hogea se întreabă cine administrează spitalele şi cine are drept de decizie asupra lor? „Dacă l-au dat în subordinea primăriei de ce se bagă Guvernul, din moment ce nu mai e a lui?“, ne-a mărturisit bărbatul în vârstă de 57 de ani, adăugând faptul că, în cazul în care totuşi se va închide spitalul, „vom protesta, vom ieşi în stradă până ne vor lăsa în pace“. De aceaşi părere este şi Eugen Munteanu, preşedintele asociaţiei de proprietari 18 din Bocşa care a atras atenţia asupra necesităţii unui spital în Bocşa: „Avem copii mici, oameni în vârstă, avem nevoie de acest spital“.

Nu vor ca spitalul din Bocşa să devină azil

Opţiunea de a transforma spitalul în cămin pentru bătrâni nu îi mulţumeşte pe angajaţii spitalului, cu atât mai mult pe locuitorii oraşului Bocşa fie ei tineri sau bătrâni, săraci sau mai înstăriţi. „Eu sunt de părere să rămână ca spital pentru că oamenii au nevoie. Sunt persoane care vin şi din satele din împrejurimi“, ne-a declarat Iudita Cnejevici, în vârstă de 21 de ani. Chiar dacă locuitorii oraşului Bocşa s-au adunat în curtea spitalului pentru menţinerea sa ca centru de sănătate, angajaţii acestuia au protestat pentru a-şi salva locul de muncă şi pentru a-şi primi salariile şi de la 1 aprilie.

Ultima soluţie pentru spital

După cum ne-a declarat managerul spitalului din Bocşa, Ionela Ancuţa Pascu, „ultima scăpare a noastră este transformarea spitalului în cămin pentru bătrâni. Ideea este următoarea. Metodologia de evaluare şi finanţare elaborată de Ministerul Muncii prevede o serie de lucruri pentru a obţine certificatul de acreditare. Trebuie să respectăm ordinul 246 privind amenajarea dormitoarelor, condiţiile, standardele peste care nu putem trece. Termenul este de 90 de zile dar trebuie să pregătim documentaţia şi să fie depusă până în 25, luna în curs“.

În cazul în care spitalul va fi transformat în cămin pentru bătrâni, managerul unităţii ne-a declarat faptul că o parte dintre angajaţi vor avea în continuare un loc de muncă. „Trebuie stabilită capacitatea căminului şi să vedem normarea personalului“.

Lavinia Predescu