Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Paradoxul de pe piaţa cărăşeană a muncii a fost îndelung dezbătut, miercuri, în Comisia de Dialog Social.Subiectul a plecat de la prezentarea făcută de către directorul AJOFM, Caius Isac, referitoare la „Programul de ocupare a forţei de muncă pe trimestrul I al anului 2013“. În situaţia arătată, din totalul de 3.800 de persoane care vor trebui să fie încadrate în muncă, în primele trei luni ale anului s-a realizat 24,02% din propunere, mai exact 913 persoane. Primul care a solicitat să intervină a fost un agent economic din turism care are o afacere în zona Băile Herculane, şi care s-a plâns că doreşte să angajeze zece persoane, fie bucătari, fie cameriste şi că nu se prezintă nimeni, deşi a sesizat autorităţile. Mai mult, acesta a amintit că i s-a propus, din partea unor şomeri, să angajeze „la negru“, astfel încât aceştia să nu piardă indemnizaţia. Ulterior, au luat cuvântul membri de sindicat, reprezentanţi ai instituţiilor cu obiect de activitate în învăţământ şi alte organizaţii pentru a găsi motivele paradoxului sesizat.

S-au desprins câteva concluzii certe: motivaţia pentru care şi şomajul şi oferta de posturi vacante există ar fi legată de salariile la un nivel prea mic oferite de angajatori, munca la negru, fiscalitatea prea mare ce împiedică dezvoltarea investiţiilor şi chiar lipsa de armonizare a educaţiei cu cerinţele de pe piaţa muncii.

„Noi chiar ne ocupăm de programă şi de educaţie în domeniul formării profesionale. Din păcate, lucrurile se schimbă într-un ritm prea alert. Dacă acum o societate cere 20 de strungari, să spunem, până la finalizarea ciclului de învăţământ, de până la patru ani, respectiva firmă poate fi deja desfiinţată“, a precizat Ion Iordache, preşedintele Comitetului Local pentru Dezvoltarea Parteneriatelor Sociale Caraş-Severin.

Flavius Rotariu