Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În condiţiile unui buget restrâns, Agenţia pentru Protecţia Mediului începe să scrie proiecte.

Resursele financiare limitate au dus la o deschidere a instituţiei către proiecte europene, în discuţii fiind unul transfrontalier, la care au fost purtate discuţii cu parteneri din Zrenjanin, Serbia.

„Bugetul cu care ne descurcăm nu este unul strălucit. Am observat că, pe noua sesiune de finanţare a proiectelor, ne regăsim cam peste tot ca şi caracteristică a protecţiei mediului. Asta înseamnă că vom putea pune în schemă proiectul ce va presupune monitorizarea parametrilor din zona Dunării cu o staţie mobilă ce va avea ca finalitate elaborarea unui studiu de analiză comun. Dotarea cu logistică prin acest proiect ne va ajuta şi pe viitor în condiţiile în care putem achiziţiona instrumente performante ce pot oferi şi o prognoză a factorilor de mediu“, ne-a declarat Sebastian Purec, director interimar al Agenţiei de Protecţie a Mediului Caraş-Severin.

Anul acesta ar putea avea semne bune prin prisma aşteptărilor conducerii instituţiei, însă începe şi sub auspiciile unor acţiuni în instanţă privind eliberarea unor autorizaţii de mediu pentru construcţia unor microhidrocentrale pe raza judeţului, acţiuni intentate de către ONG-uri. „Problemele de acest gen apar atunci când investiţiile se doresc a fi făcute în zonele protejate. Astfel, respectivele cazuri obligă la elaborarea unui studiu de impact, aprobarea custodelui, iar procedura e mai lungă şi, în principiu, într-o arie protejată trebuie să reţinem că natura trebuie să fie protejată. Trebuie să avem mare grijă în aceste cazuri, pentru că şi presiunea antropică (determinată de acţiunea omului – n.r.) există. Însă sunt multe voci care, mai în glumă, mai în serios, spun că ne vom face ţară turistică şi nu mai producem nimic obţinând pentru o omletă câţiva euro. Dacă producem energie electrică, angajăm cetăţenii judeţului şi pleacă ei în alte zone turistice după ce plătesc impozite aici. Trebuie să fie un echilibru, să ţinem lucrurile sub control şi să nu fim împotrivă de dragul de a fi împotrivă, ci pentru a stăpâni corect şi concret situaţia“, a mai adăugat directorul APM Caraş-Severin.