REȘIȚA – … la fel cum nu e obligatoriu ca primii sosiți să fie și primii serviți, ținînd cont că e vorba de alegeri!
Termenul limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale 2024 a fost 30 aprilie, „cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor”, potrivit legii. S-a muncit până în noapte la preluarea și verificarea dosarelor cu candidaturi, astfel că ultimul proces verbal de afișare al Biroului Electoral de Circumscripție Municipală nr.1 Reșița a fost încheiat în 1 mai, la ora 00:30.
Ultimii de pe lista publicată au fost reprezentanții Partidului România Mare – PRM, a căror candidatură a fost respinsă, întrucât lista semnăturilor de susținere nu a întrunit minimul de 680 de persoane, adică 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral. De fapt, ea conținea 690, din care 66 nu au fost luate în considerare din mai multe considerente (persoane identice, lipsă serie și număr CI). Lista PRM, de 10 candidați pentru Consiliul Local, era deschisă de Gheorghe Peșchir, candidat la funcția de primar al Reșiței. Hotărârile nr. 33-34 mai pot fi, evident, contestate în termenul legal, de 48 de ore.
Penultimele afișate, Hotărârile nr. 31-32, au fost cele referitoare la admiterea candidaturilor lui Tudor Bogdan Rogin, ca independent, pentru funcțiile de consilier local și primar, în timp ce prin Hotărârea nr. 30 au fost admise candidaturile pentru funcția de consilieri locali a 4 membri ai Partidului Umanist Social Liberal – PUSL, listă deschisă de Dumitru Arjoca și Petrică Ionuț Sebastian Purec.
Cu toate că Partidul Social Democrat – PSD și-a depus dosarele cu candidaturi luni după-amiază, acestea nu erau încă validate, respectiv afișate, după mai mult de 24 de ore, din cauza unor nereguli (liste cu semnături în copie, în loc de originale). Acestea doar au întârziat procedurile și, practic, nu ar trebui considerate chiar un „start cu stângul”, cum au remarcat malițios unii competitori creditați a fi mai de dreapta. Potrivit Hotărârii nr. 28, lista de candidați a PSD care conținea 29 de propuneri, mai mare decât numărul legal de 27, a fost scurtată, din start, ca excedentară. Lista de consilieri este deschisă de Ionuț Mihai Popovici (a cărui candidatură pentru funcția de primar a fost admisă prin Hotărârea nr. 29), acesta fiind secondat de Violeta Moroșoi.
Hotărârea nr. 27 este cea de admitere a candidaturii lui Zoltan Lipan pentru funcția de consilier local din partea Partidului Solidarității Sociale – PSS, precedenta cu nr. 26 fiind cea de referitoare la admiterea candidaturii pentru funcția de primar, din partea Partidului Național Liberal – PNL, a lui Ioan Popa, care, secondat de Alexandru Borza, deschide lista completă de 27 de candidați PNL, depusă marți dimineață și admisă prin Hotărârea nr. 25.
Anterior, în aceeași ordine (cronologic) inversă, au fost depuse, admise și publicate listele de candidați ai: S.O.S. România (27 candidați), deschisă de candidatul de primar Emanuel Iosif Pavel, secondat de Daniel Axmann; Alianței Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei (Dreapta Unită), (27 candidați), deschisă de candidatul de primar Andrei George Rotaru, secondat de Grațian Dobre și Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) (21 candidați), deschisă de candidatul de primar Bogdan Alexandru Gaița, secondat de Samuel Virgil Miclău.
Rezumând, anul acesta, spre deosebire de alegerile din 2020 când au intrat în cursă opt candidați de primar, anul acesta se vor confrunta doar șase și anume (în ordine alfabetică): Bogdan Alexandru Gaița (AUR), Emanuel Iosif Pavel (S.O.S. România), Ioan Popa (PNL), Ionuț Mihai Popovici (PSD), Tudor Bogdan Rogin (independent) și Andrei George Rotaru (ADU).
JCS-Walter Fleck