Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Afirmația aparține ministrului Turismului, Mircea Dobre, după ce a vizitat stațiunea.

Așa cum ați putut citi în paginile Jurnal CS, ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, s-a aflat timp de două zile într-o vizită de lucru în județ, periplul debutând în stațiunea de pe Valea Cernei. Potrivit ministerului, în cadrul deplasării, Dobre a purtat discuții cu autorități locale, parlamentari și operatori economici în turism și proprietari de unități de cazare, pentru a analiza situația stațiunii și eventuale soluții pentru rezolvarea problemelor existente.

Joi, 4 mai 2017, a fost o zi extrem de plină, cu expuneri privind potenţialul turistic al Caraş-Severinului susţinute la Băile Herculane şi la Caransebeş, în prezenţa ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre. Intâlnirea cu investitorii în turism din staţiunea Băile Herculane a fost urmată de alte discuţii purtate la Caransebeş şi la care au participat deputatul Ion Mocioalcă, vicepreşedintele Flavius Nedelcea, primarul Reşiţei, Ioan Popa, şi primarul comunei Văliug, Sorin Blaga. Au fost prezentate priorităţile Consiliului Judeţean Caraş-Severin în ceea ce priveşte zonele turistice Semenic şi Muntele Mic sau cele legate de zona schiabilă Nedeia. Am mai susţinut demersul, deja demarat, ca zona Cheile Nerei să fie declarată ca destinaţie de ecoturism dar şi propunerea ca alte localităţi din judeţ, împreună cu arealul lor, să fie declarate staţiuni turistice de interes local“, a fost declarația președintelui CJ Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

La începutul întâlnirii, ministrul Turismului a declarat: Inițial aflasem de la București că situația acestei stațiuni de interes național este una dezastruoasă. Ei bine, am constatat aici că lucrurile nu stau chiar așa. E o stațiune vie. Și pentru asta trebuie să mulțumim investitorilor privați care au îndrăznit să-și dezvolte o afacere în Băile Herculane“.

Cei care au participat la întrunire au prezentat problemele cu care se confruntă, cu precădere din pricina lipsei personalului calificat, subiect la care ministrul a explicat că soluția stă în dezvoltarea învățământului profesional. O soluție oferită de oficial în ceea ce privește infrastructura a fost legată de accesarea finanțărilor europene pe acest segment. Ministrul a comentat și situația clădirilor de patrimoniu din stațiunea de pe Valea Cernei și accesul agenților economici la apa termală. După ce a explicat că reabilitarea patrimoniului este imposibilă din cauza litigiilor privind proprietatea, ministrul a promis că va discuta cu ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, dezvoltarea unor segmente de nișă ale turismului, cum e cel cultural, în completarea celui de tip balneo sau spa. Cât despre problema apei termale, furnizată către hoteluri şi pensiuni de un întreprizător privat la preţuri imense, ministrul Mircea Dobre a anunțat că va analiza situația cu autorităţile abilitate în acest domeniu, în vederea clarificării situaţiei juridice a acestei resurse naturale.