REŞIŢA – Până în 28 aprilie, ANSVSA dă undă verde la sacrificarea mieilor pentru sărbătorile pascale.
Ca în fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, ANSVSA a acordat o derogare la nivel naţional pentru deschiderea centrelor de sacrificare autorizate periodic de către direcţiile judeţene din subordine.
„Noi am comunicat către Prefectură şi către consiliile locale, precizează directorul DSVSA Caraş-Severin, dr. Lazăr Dorin Imbrea, condiţiile pentru înregistrarea acestor centre de sacrificare, în vederea autorizării. Până în momentul de faţă avem două solicitări, una pentru Reşiţa şi una pentru Moldova Nouă. Recomandarea noastră, a DSVSA CS, este ca populaţia să achiziţioneze miei sacrificaţi doar din aceste centre sau unde se comercializează carne de miel care provine din unităţile autorizate, respectiv abatoare, şi se comercializează în supermarketuri, magazine alimentare sau la nivelul măcelăriilor. Deci, să nu cumpere miei sacrificaţi la colţ de stradă sau în alte condiţii decât cele impuse de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare“.
Directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, dr. Lazăr Dorin Imbrea, spune că la nivelul judeţului se fac toate demersurile în vederea sprijinirii consiliilor locale pentru autorizarea acestor spaţii temporare. Astfel, va fi asigurată permanenţa în spaţiile respective cu personal sanitar-veterinar, sacrificarea mieilor urmând să fie supravegheată: „Vom garanta în acest fel că mieii sacrificaţi pentru Paşti în pieţele respective au carnea bună de consum, a subliniat Imbrea. Nu ne asumăm nici un fel de responsabilitate vizavi de achiziţionarea din alte surse decât cele autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar“.
În urma sacrificării, carnea de miel va fi ştampilată corespunzător cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA. Fiind asigurată permanenţa până la 1 mai 2019, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. De asemenea, şeful direcţiei cărăşene a recomandat consumatorilor să fie foarte atenţi la cumpărarea produselor pascale, la modul de păstrare a acestora, întrucât înainte de Paşti este posibil să fie temperaturi ridicate. E vorba nu doar de carnea şi produsele din carne de miel, ci şi de produse lactate, brânzeturi, ouă ş.a. Acestea trebuie să fie ţinute la o temperatură optimă, controlată, astfel încât să se evite orice risc de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare.
Pentru sacrificarea mieilor, la Reşiţa vor funcţiona, aşadar, două centre de sacrificare a mieilor: în Piaţa Reşiţa Sud, începând cu data de 18 aprilie până în 27 aprilie, iar în Piaţa Reşiţa Nord, din 24 aprilie până în 27 aprilie.