Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Asta a susținut Elena Lasconi, candidatul Uniunii Salvați România (USR) la alegerile prezidențiale, revoltată de indiferența conducerii statului, luni după-amiază la Reșița, în cadrul unei conferințe de presă!

Lasconi, fost jurnalist Pro TV și actual primar al municipiului Câmpulung Muscel, și-a început campania sub sloganul „Sufletul unei nații, viitorul unei generații“ și a subliniat rolul important pe care femeile îl pot juca în politică și societate.

La întâlnirea cu presa, Lasconi a exprimat că „românii din Reșița vor vota cu încredere o femeie“ și că este momentul pentru o schimbare profundă în România. În discursul său, ea a evidențiat experiența sa ca jurnalist și primar, subliniind succesul obținut la Câmpulung, unde a atras fonduri europene pentru dezvoltarea orașului. „Am demonstrat că femeile pot ține și familia, și cariera, și să fie cochete. Cred că e timpul să avem un președinte care să știe nevoile reale ale românilor.“, a declarat Lasconi.

Candidata USR a amintit că a fost implicată activ în societatea civilă și a susținut numeroase cauze sociale, inclusiv campanii de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer. Ea a promis că va continua să lucreze pentru a aduce o schimbare reală în România, dacă va fi aleasă președinte.

Lasconi a mai subliniat că se bazează pe sprijinul românilor, în special al femeilor, și a criticat mașinăriile de partid ale principalelor forțe politice, exprimându-și convingerea că inteligența și discernământul alegătorilor vor face diferența în aceste alegeri.

Într-o discuție amplă despre România, reiese că mulți dintre cei care au părăsit țara, în special pentru a lucra în străinătate, nu și-au pierdut legătura cu ea. „Nu cred că vrem asta. Și am văzut că românii vorbesc frumos despre România atunci când pleacă în străinătate.“ a declarat candidata USR, subliniind că acești români nu urăsc România, ci din contră, o iubesc. Contribuția lor la economia țării este semnificativă, ei fiind printre cei mai mari investitori prin sumele trimise acasă și vizitele regulate cu ocazia sărbătorilor importante, cum ar fi Crăciunul și Paștele.

În plus, există o dorință evidentă de a atrage specialiștii din diaspora, cum ar fi medicii, înapoi în România, în speranța că sistemul de sănătate și alte structuri esențiale ar putea funcționa mai bine. În acest context, fiecare cetățean își dorește un sistem de sănătate și de educație funcțional, respect și un stat care să fie în slujba cetățenilor săi. „Fiecare om își dorește să meargă într-un spital unde serviciile să funcționeze, nu să pleci cu mai multe boli. Fiecare om își dorește ca copilului său să meargă într-o școală civilizată. Fiecare om își dorește respect. Și nu poți să faci asta decât dacă pui putere mai mult în mâna omului, pentru că noi nu suntem decât un popor pentru stat și nu avem un stat ca să răspundă nevoilor noastre.“, a punctat Lasconi, subliniind ideea de putere acordată cetățenilor într-un stat care ar trebui să fie în serviciul lor.

În discuția despre proiectele derulate în România, s-a adus în discuție unul finanțat din fonduri europene, care a implicat mai multe instituții locale. Este vorba despre colaborarea între un municipiu, o primărie, un spital, o direcție de asistență socială și un liceu, precum și două SRL-uri. A fost menționată o procedură complicată de selecție, care a fost desfășurată public, dar care a ridicat suspiciuni în spațiul public. Cu toate acestea, s-a explicat că respectivele SRL-uri au primit finanțare direct de la autoritățile centrale, nu de la primărie, iar orice nereguli ar trebui investigate în acest context. „Nu primăria a dat bani la SRL-uri. Ele au primit direct de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Deci dacă ei au făcut ceva în regulă, acestea sunt bune de plată. Ele trebuie să plătească. Nu au nicio legătură cu mine. Foarte simplu. Asta este explicația!“, a explicat Lasconi.

Este de subliniat că investigația în curs nu vizează persoane individuale, ci se desfășoară in rem, adică asupra faptelor și nu a unor persoane anume. S-a exprimat frustrarea că în spațiul public s-au vehiculat acuzații nefondate, iar speculațiile au fost amplificate de media.

Elena Lasconi a vorbit și despre dificultățile întâmpinate din cauza acuzațiilor nefondate care îi afectează reputația și cariera. A fost amintit un episod legat de un credit contractat cu mulți ani în urmă, pentru care i s-a cerut să aducă aminte detalii precise: „Dacă dumneavoastră vă aduceți aminte detaliile unui credit pe care l-ați luat în urmă cu 23 de ani, vă felicit!“

Turneul electoral al Elenei Lasconi continuă în mai multe orașe din țară, până la debutul oficial al campaniei electorale din 24 octombrie.

JCS-Denis Dutca