Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ultima vreme, tot mai mulţi oameni care au schimbat valută pe stradă s-au trezit cu sume mult mai mici decât cele care au fost numărate chiar în faţa lor. Asta pentru că escrocii sunt ingenioşi. Într-un comunicat de presă trimis redacţiei, Inspectoratul de Poliţie ne şi dezvăluie din metodele prin care „valutiştii” ţepuiesc cetăţenii de bună credinţă.

Iată o abordare clasică: se ia valuta cetăţeanului, se numără suma echivalentă în lei, se pune în pachet, apoi sub pretextul renumărării ori a apariţiei în zonă a unui poliţist, într-un moment de neatenţie se înlocuieşte cu un pachet în care doar prima şi ultima bancnotă sunt autentice, restul fiind bucăţi de hârtie.

De cele mai multe ori aceste persoane abordează cetăţeni în preajma unităţilor bancare oferindu-le un curs valutar mult peste cel oficial iar în această grabă şi agitaţie pe care o provoacă „valutistul„, cetăţeanul cade în capcană şi realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegerea deşi atunci când s-au numărat banii sumele păreau corecte.

Chiar dacă legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională (în cuantum de până la 1.500 lei) a celor care practică schimbul ilegal de valută, pentru a nu fi victimele escrocilor ce nu se lasă prinşi uşor, Poliţia vă recomandă să efectuaţi schimburile de valută numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate.

Lidia Almăjanu