CARAȘ-SEVERIN – În opinia primarului Ioan Popa, Reșița nu poate rata investiția, având în vedere maturitatea proiectului!
Suspiciuni legate de soarta construirii noului Spital Județean de Urgență din Reșița au reapărut după ce, recent, Ministerul Sănătății a transmis Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei“ din Lugoj o notificare oficială privind rezilierea contractului de finanțare încheiat în martie 2023 pentru construirea unui nou spital. Motivația: imposibilitatea finalizării lucrărilor până la termenul limită, 30 iunie 2026, impus de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În contextul de față, dacă asemănarea dintre Lugoj și Reșița o reprezintă intenția construirii unui nou spital, deosebirea o reprezintă faptul că Lugoj a pierdut finanțarea, iar Reșița e de abia pe cale să o primească. „Proiectul nostru a fost depus pentru finanțare în decembrie și suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, noi, împreună cu Consiliul Județean, nu putem rata această investiție, deoarece punctează foarte mult gradul de maturitate al proiectului. Avem proiectul tehnic finalizat, autorizația de construire eliberată și validă, în consecință punctăm foarte bine! Da, se pare că la Lugoj s-a abandonat construirea Spitalului Municipal. Noi ne-am făcut însă treaba și sunt foarte încrezător că în 2-3 luni vom fi anunțați câștigători!“, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.
Proiectul construirii unui nou Spital Județean de Urgență are o poveste zbuciumată (asupra căreia nu vom insista), de unde și suspiciunile și scepticismul vizavi de șansele de a fi implementat. Vom reține însă doar faptul că, în baza avizului de oportunitate al Ministerului Sănătății și a unui deplin consens politic local, atât Consiliului Județean (în HCJ 222) și Consiliul Local (prin HCL 577) au aprobat în 28 noiembrie 2024 proiectul de construire a noului SJUR, cod SMIS 337026, în cuantum de 1.387.780.229,80 lei inclusiv TVA, în vederea finanțării în cadrul Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești instituit prin OUG 29/2024.
Proiectul urmează a fi pus în operă pe o suprafaţă de aproape 5,9 hectare situată în zona adiacentă pasajului către Govândari. Capacitatea spitalului, dimensionată în acord cu adresabilitatea, este de circa 500 de paturi, din care 428 este numărul de paturi pentru spitalizare continuă, 39 cel de paturi pentru spitalizare de zi, la care se adaugă cele din facilitățile cu paturi destinate pacienţilor care necesită supraveghere de scurtă durată (unitate dializă, salon observație UPU, supraveghere post-anestezică etc.).
JCS-Walter Fleck
1 Comentariu
Să vedem…a spus orbul!