Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În cazul în care finanţarea va fi obţinută încă din acest an, în primăvară vor fi demarate lucrările de construcţie!

Proiectul noului Spital de Urgenţă, pe care Consiliul Judeţean în asociere cu Municipiul Reşiţa intenţionează să îl construiască, mai face un pas către materializare. Deocamdată este încă unul din categoria paşilor procedurali, semnalat prin „anunţul public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu“, publicat azi de Agenţia pentru Protecţia Mediului. „Mai mult de atât, studiem chiar acum ultimele reglementări privind finanţarea, apărute azi în Monitorul Oficial, şi ne pregătim ca în acestă lună să depunem cererea de finanţare. Sperăm să o obţinem într-o lună, două, pentru ca în martie-aprilie să începem lucrările.“, a precizat primarul Ioan Popa.

Anterior, după ce în iunie Consiliul Judeţean a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, în iulie, în baza Proiectului Tehnic finalizat, Primăria Municipiului Reşiţa a eliberat deja autorizaţia de construire. Toate aceste documente reprezintă, în opinia edilului, argumente solide pentru a obţine banii necesari pentru construcţia noului spital.

Pentru că discuţiile pe marginea construirii noului Spital de Urgenţă au fost, de-a lungul timpului, mai mult de ordin politic, persoanele interesate de aspectele practice pot consulta acum şi detaliile proiectului, cuprinse în cele 166 pagini ale memoriului ataşat solicitării publicate pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Proiectul, a cărui valoare este estimată la circa 614 milioane de lei, urmează a fi pus în operă pe o suprafaţă de aproape 5,9 hectare, situată în intravilanul Reşiţei, în nodul dintre Cartierul Govândari, Lunca Pomostului şi cartierul Ţerova, în zona adiacentă pasajului către Govândari. Regimul de înălţime al clădirii spitalului va fi S+P+5E, cu heliport pe terasa superioară, în timp ce parcarea auto supraetajată cu 268 de locuri va respecta regimul D+P+3E, iar garajul şi atelierul pentru ambulanţe doar P. Capacitatea spitalului, dimensionată în acord cu adresabilitatea, este de circa 500 de paturi din care, potrivit prezentării, 428 este numărul de paturi pentru spitalizare continuă, 39 cel de paturi pentru spitalizare de zi, la care se adaugă cele din facilităţile cu paturi destinate pacienţilor care necesită supraveghere de scurtă durată (unitate dializă, salon observaţie UPU, supraveghere post-anestezică etc.). Dacă memoriul poate fi consultat online, eventualele observaţii ale publicului vor trebui depuse, în timp util, doar la sediul APM.

JCS-Walter Fleck