REŞIŢA – Învăţământul superior reşiţean urmează să se desfăşoare în anul universitar 2021-2022 sub deviza „Dacă vrei să fii smart, fii activ, fă-te văzut“!
Festivitatea de deschidere a noului an universitar avut loc luni, 27 septembrie 2021, în curtea Centrului UBB Reşiţa, la eveniment onorând invitaţia de a participa prefectul judeţului, Cristian Gâfu, inspectorul şcolar general al ISJ Caraş-Severin, Carina Pristavu, din partea Primăriei Reşiţa viceprimarul Mădălina Chiosa şi preşedintele Ligii Studenţilor din UBB Reşiţa, Deian Ardelean. Emoţionat, prefectul judeţului, Cristian Gâfu, le-a transmis studenţilor un mesaj impresionant şi i-a îndemnat să se vaccineze: „Sunt momente în care mă stăpâneşte o emoţie, pentru că 1993 am început aici Facultatea de Drept. Nu trebuie să facem parte din colectivităţi mari sau să mergem să ne pregătim la facultăţi sau universităţi consacrate. Cei care mi-au fost mie profesori în acei ani sunt cei care mi-au trasat mie destinul profesional în viaţă. Sunt o persoană care consider că am reuşit în viaţă şi pornind din Reşiţa. Îi sfătuiesc pe toţi cei care au optat să fie studenţii universităţii din Reşiţa să aibă încredere în cadrele universitare de aici, în instituţiile statului şi să-şi continue gradul de cunoştinţe care îi vor călăuzi de acum încolo toată viaţa“.
UBB Reşiţa are 1300 de suflete!
Conf. Univ. dr. Andrade Ionuţ Bichescu, directorul Centrului UBB Reşiţa, a precizat că noul an universitar este o nouă provocare pentru toţi: „Încercăm să interacţionăm fizic mai mult cu studenţii noştri, chiar dacă aceste condiţii pandemice nu sunt atât de binevoitoare. Ne-am adaptat scenariile didactice în aşa fel încât să ţinem cont de toate măsurile impuse pentru prevenirea virusului SARS CoV-2, dar intenţionăm să organizăm şi activităţi extracuriculare, astfel încât să-i avem pe studenţii noştri fizic la alte activităţi, de cercetare, de implementare a unor proiecte, întâlniri cu angajatorii, cu consilierii în carieră. Comunitatea noastră are în prezent peste 1.300 de suflete, studenţi şi cadre didactice de la şase facultăţi: inginerie, ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor, ştiinţe politice administrative şi ale comunicării, sociologie şi asistenţă socială, psihologie şi ştiinţe ale educaţiei, educaţie fizică şi sport. Avem 11 programe universitare de licenţă, 9 de masterat şi 1 program la Şcoala doctorală de inginerie mecanică. Pentru începutul anului universitar facultăţile de inginerie şi cea de educaţie fizică şi sport au optat pentru scenariul 2, mixt, în care activităţile de curs se desfăşoară în sistem online, iar cele practice, laborator, proiecte, lucrări practice, practică de specialitate să fie în sistem fizic. Celelalte programe, de la facultăţile centrului nostru vor fi în sistem online pe partea de activităţi didactice. Pentru a se putea caza în complexul nostru cămin-cantină, studenţii trebuie să deţină acel certificat verde de vaccinare sau să facă dovada că au trecut prin boală. Până acum avem 30 de cereri, dar e normal să nu avem atât de multe cereri în această perioadă, pentru că avem multe programe care-şi încep activitatea online. Probabil, după relaxarea măsurilor şi trecerea la activităţi în sistem fizic, va creşte şi numărul celor care solicită cazare. Capacitatea de cazare a căminului este de 360 de locuri“.
Directorul Centrului Universitar UBB Reşiţa a trecut, în discursul său de deschidere a noului an universitar, prin toate cele trei etape pe care învăţământul superior le-a parcurs în cei 50 de ani, marcând astfel şi jumătate de veac de la înfiinţarea universităţii reşiţene. După festivitatea de deschidere, a fost dezvelită o placă lângă arborele multisecular Seqoia Giganteum, plantat în urmă cu un an în curtea universităţii, de Nicu Drăgan, simbol al învăţământului superior reşiţean şi al celei de-a treia etape, respectiv fuziunea cu cea mai cotată universitate românească din ţară, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
JCS-Alexandra Gorghiu