Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii reşiţenilor au stabilit, în şedinţa de vineri, 27 iulie, care sunt tronsoanele de drum unde limitele sunt altele decât cea de 50 de kilometri pe oră.

Ideea aprobării unor limite superioare de viteză cu care s-ar putea circula pe anumite tronsoane de drum din municipiul de pe Bârzava a trezit interesul cititorilor Jurnal CS. Dacă unii salutau ideea de a avea limite superioare de 70 de kilometri pe oră – ca pe anumite artere din Timişoara, spre exemplu –, alţii se arătau temători de felul în care şoferii vor stăpâni volanul, mai ales că şi acum, la viteze mici, se produc accidente.

Proiectul vizând stabilirea tronsoanelor de drum unde se va circula cu limită superioară, de 70 şi de 60 de kilometri pe oră, respectiv limită inferioară de 40 a fost supus dezbaterii Consiliului Local Reşiţa. Dar până să-l voteze, aleşii urbei şi-au arătat nedumerirea vizavi de care este singurul tronson unde putem circula cu 70 la oră. Potrivit documentului, limita de 70 este valabilă „dinspre Caransebeş – DN 58, de la Kilometrul 34+275 de metri, până la intrare în municipiul Reşiţa (staţia de carburanţi Petrom)“. Dorel Ianoşi, şeful Patrimoniului reşiţean, a lămurit lucrurile: „Am preluat de la Drumurile Naţionale tronsonul de drum din DN 58, care pleacă din zona de la Kilometrul 7, din acea curbă, până la Peco, care acum este drum municipal, nu mai este drum naţional“.

Cu alte cuvinte, la intrarea în Reşiţa, dinspre Caransebeş, limita „superioară“ va fi de 70, în loc de 90, cât era pentru un drum naţional. Diferenţa e că şoferii nu vor mai încetini la poarta de intrare în oraş, ci în dreptul primei benzinării.

Cu 60 la oră se va putea circula pe următoarele tronsoane: de la intersecţia semaforizată de la Kaufland, până la intersecţia din Câlnic, cu strada Grădiştei, spre DN 58 B (Timişoara), pe strada Timişoarei, tot spre DN 58 B (Timişoara), pe Calea Caransebeşului spre DN 58 (Caransebeş), pe străzile Libertăţii, Traian Lalescu, Paul Iorgovici, Piaţa Republicii, Castanilor, Zimbrului, Văliugului, Minda, spre DJ 582 (Văliug), pe străzile Scoruşului, Primăverii, Cireşului, Barajului, spre staţiunea Secu, de la intersecţia semaforizată de pe Valea Domanului, pe strada Domanului, spre DN 58 (Doman), precum şi pe Bulevardul Revoluţia din Decembrie, de la intersecţia semaforizată de vizavi ce Centrul de Transfuzie Sanguină, până în zona OMV Triaj.

Limita de 40 a fost aprobată de aleşi pentru următoarele tronsoane: Bulevardul A.I. Cuza, de la colţul Liceului Traian Lalescu, înainte de semafor, până la intersecţia cu strada Petru Maior, apoi pe strada Petru Maior, pe porţiunea cuprinsă între grădiniţa Moroasa I (de la intersecţia străzilor Petru Maior cu Sportului), până la strada pictor Ion Andreescu, precum şi pe întreg Bulevardul Muncii.

Unul dintre consilieri, nedumerit, a întrebat, după atâtea limite, cu cât se circulă de la Intim, până la intrare pe Bulevardul A.I. Cuza. Răspunsul lămuritor a venit de la secretarul municipiului, Lucian Bucur, care i-a amintit că există limita de viteză de 50 de kilometri pe oră, specifică interiorului localităţilor.