Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Senatorii au votat, în proporție de 69,02%, pentru o variantă reeditată a OUG 13 din 2017, care dezincrimina abuzul și neglijența în serviciu dacă prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei. Noul prag, votat de senatori, este chiar mai curajos, de 250.000 de lei, până la care, indiferent de pagubă, nu există consecințe penale!

O nouă modificare a Codului Penal și a altor acte normative a fost orchestrată, miercuri, în Senatul României, unde documentele inițiale ar fi trebuit puse în acord inclusiv cu decizii ale Curții Constituționale. Până la urmă, trebuia stabilit clar ce nivel ar trebui să aibă paguba pentru ca funcționarul public să răspundă penal. Nu de alta, dar presiunea închisorii pentru fiecare act în care poți avea vreo eroare de 2-3 lei nu ar trebui să existe într-o democrație corectă. Prevederea actuală nu stabilea un prag, fapt pentru care au existat o serie de decizii ale CCR, prin care au fost admise excepții de neconstituționalitate legate de aceste prevederi normative. Dacă votul Senatului va fi confirmat și de Camera Deputaților, funcționarii publici nu vor mai fi pedepsiți penal pentru abuz în serviciu decât dacă paguba este sub 250.000 de lei. Peste acest prag, pedeapsa va fi închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. Ce-i drept, a fost introdusă și răspunderea contravențională la acest capitol. În cazul în care paguba este mai mică de 250.000 de lei, amenda este de 20.000-200.000 de lei. În cazul în care fapta este comisă fără intenție, din culpă, amenda contravențională poate fi de 10.000-100.000 de lei.

Cine a votat această formă reeditată de tolerare a abuzurilor și neglijențelor atât de costisitoare? Votul electronic ne arată un scor de 78 de voturi „pentru“, dintr-un total de 113 senatori prezenți (adică 69,02%), dintre care 43 erau de la PSD, 29 de la PNL și 6 de la UDMR. Au fost înregistrate 10 abțineri, toate de la AUR, și 25 de voturi „contra“ – 21 de la USR și 4 de la senatori neafiliați. Printre cei care au votat „pentru“ i-am regăsit și pe cei doi senatori de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă și Marcel Vela, care au motivat că au respectat deciziile CCR.

Dar de ce acest prag? Mai ales că nicio decizie a CCR nu stabilea vreunul, ci doar cerea impunerea unuia. Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan nota pe Facebook că „PNL nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. (…) De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag. Valoarea de referință de 250.000 de lei vine din zona legislației care reglementează evaziunea fiscală“. În schimb, parlamentarul liberal Cristian Țăgârlaș, citat de Digi24, a declarat că decizia a fost una politică, luată duminică seară, iar „amendamentele au fost comunicate luni, pentru a fi însușite de către reprezentanții coaliției în Senat“. Lucru de altfel reflectat în rezultatul votului.

Să sperăm totuși ca, măcar în camera inferioară a Parlamentului, lucrurile să ia turnura așteptată de la toți cei care s-au dezis de OUG 13, votat „noaptea, ca hoții“…

JCS-A.M.