Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Spectacolul „Hedwig and the Angry Inch”, jucat de Teatrul „Stela Popescu” din București, a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol din cadrul ediției a III-a a Festivalului Internațional „New Wave Theatre”, organizat în perioada 16-24 iunie de Teatrul de Vest din Reșița!

Același spectacol a dat cel mai bun actor, Tudor Cucu Dumitrescu, și cea mai bună scenografie, Adriana Grand, pentru decorul spectacolului.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat lui Cristian Ban, pentru regia spectacolului „Nuntă în Oaş” al Teatrului de Nord Satu Mare. Cea mai bună actriţă a fost desemnată Ioana Bugărin, pentru rolul Julieta din spectacolul „Julieta fără Romeo” al Teatrului Odeon Bucureşti. Cári Tibor a fost premiat pentru cea mai bună muzică originală pentru spectacolul „Pantofii roşii” al Teatrul pentru copii şi tineret „Merlin” Timişoara, iar lui Farkas Tamás i-a fost acordat premiul pentru cea mai bună coregrafie pentru spectacolul „497” al Companiei de Teatru „Aradi Kamaraszínház” şi Ansamblul „Tabán Táncegyüttes” Békéscsaba.

Juriul a acordat spectacolului „Trash”, al Companiei Yllana & Töthem din Spania, premiul special pentru inventivitatea exploatării temelor eco-sociale în discursul artistic. Teatrul Naţional „Mihail Şcepkin” din Sumi Ucraina şi Teatrul Regional Muzical Dramatic din Luhansk Ucraina au primit premiul special pentru valorizarea dramaturgiei contemporane europene în spaţiul ucrainean şi solidaritate profesională. Pavel Bartoș a primit premiul publicului pentru spectacolul „ONE MAN aproape SHOW” de Pavel Bartoș, Comic Entertainment.

Festivalul a fost unul cu sala arhiplină și cu spectacole din zone teatrale diferite, dar și cu un juriu format din cei mai de top critici din România. Este vorba despre Alina Epîngeac, laureată recent a premiului UNITER pentru cel mai bun critic al țării, Maria Zărnescu, laureată a aceluiași premiu, Doru Mareș, laureat UNITER pentru întreaga activitate și Claudiu Groza, nominalizat pentru critică teatrală la Gala UNITER 2023. Juriu care consideră că ediția a III-a a fost mult peste medie și că, anul acesta, „New Wave Theatre” a devenit un festival de top național. Părere împărtășită și de spectatorii prezenți în sală.

„A fost o reușită clară, de departe cea mai bună ediție de până acum. E important să urci măcar o treaptă de la o ediție la alta, însă noi am sărit cu pași mari. Speranța juriului și obligația noastră este să menținem festivalul cel puțin la acest nivel!”, afirmă la final de festival Florin Gabriel Ionescu, directorul teatrului reșițean.

Aflat la Reșița, regizorul Toma Enache a văzut toate spectacolele, bucurându-se să vadă publicul aplaudând spectacole diferite, din zone și țări diferite. Crede că festivalul este unul de top în România și îi dorește să devină unul la care să vrea să participe orice teatru din țară și din afară. „Mi-e greu să evidențiez un anume spectacol, dar evidențiez sala arhiplină la spectacole, mai ales la «Hedwig and the Angry Inch», «Trash» sau show-ul lui Pavel Bartoș. A fost o atmosferă foarte frumoasă, o calitate foarte ridicată a spectacolelor foarte diferite. Cred că publicul reșițean a simțit asta. De asemenea, trupele din Ucraina au fost extraordinare. Să sperăm că anul următor va fi și mai bine!”, s-a referit regizorul la festivalul datorită căruia, în țară, se vorbește din nou frumos despre Reșița, motiv de mândrie pentru reșițeni și nu numai. „Publicul să vină la spectacolele care vin la Reșița pentru că sunt de mare calitate, să vadă actorii reșițeni și spectacolele lor, să vadă filmele care sunt aduse aici. Doar publicul care umple sala poate da acea stare de energie și ajută la tot ceea ce se face la Reșița.”, a încheiat regizorul.

JCS-Ionel Ivașcu