Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Însă serviciile de îngrijire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice şi dependente din judeţ sunt slab dezvoltate!

În timp ce, ţinând cont de îmbătrânirea populaţiei, numărul potenţialilor beneficiari este în creştere, cel al prestatorilor de servicii sociale rămâne, în general, unul redus. În judeţ sunt doar nouă astfel de furnizori care acordă servicii de îngrijire la domiciliu, prin intermediul a zece servicii sociale active la Reşiţa, Caransebeş, Bucoşniţa, Târnova, Zăvoi, Ciclova Română şi Teregova.

Potrivit directorului executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Elena Solomonesc, beneficiare sunt circa 400 de persoane vârstnice care, din cauza bolilor, vârstei, stării fizice sau psihice, nu se pot gospodări singure, nu îşi pot asigura nevoile cotidiene socio-medicale şi gospodăreşti, fiind astfel supuse riscului de excluziune socială. Costurile sunt suportate, după caz, integral sau parţial de către furnizorii de servicii sociale, standardul de cost aprobat prin HG Nr. 1253 din 2022 fiind de 36 de lei/oră. Dacă în cazul unor furnizori serviciile se rezumă la cele de sprijin pentru activităţi de bază, îngrijire medicală şi ajutor gospodăresc, alţii acordă beneficiarilor şi o masă caldă, zilnic.

În cazul a patru dintre furnizorii activi în judeţ este vorba despre societăţi comerciale care au ca principal obiect de activitate intermedierea relaţiilor de muncă în străinătate, în special în domeniul îngrijirii bătrânilor. Cea mai mare acoperire teritorială o au cele două servicii finanţate din Fondul Social European: proiectul „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Caraş-Timiş“ derulat de Episcopia Caransebeşului, având ca beneficiare 48 de persoane vârstnice din Târnova, Dognecea, Zorlenţu Mare, Văliug şi Fârliug, respectiv „Îngrijire la domiciliu GAL Călugăra“, cu 50 de beneficiari din Berlişte, Iam, Milcoveni, Rusova Veche, Rusova Nouă, Vrăniuţ, Vrani, Secăşeni, Bozovici şi Prilipeţ.

JCS-Walter Fleck