Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Deși Consiliul Local a aprobat în decembrie 2015 tarifele pentru apă și canalizare solicitate de AquaBanat, AquaCaraș a afişat cu totul altele.

Mai mulți cititori ne-au sesizat în ultimele zile că articolul „Vești bune de la AquaCaraș pentru gugulani”, apărut în Jurnal de Caraș-Severin din 21 decembrie 2015, nu are acoperire în realitate. Cititorii au constatat pe propria piele că factura pentru apă și canal a crescut de la 1 ianuarie, deși AquaBanat și AquaCaraș anunțaseră că odată cu reducerea TVA-ului la 9 la sută acestea vor scădea, informație publicată și de Jurnal CS, pe baza adresei AquaBanat către municipalitate și a hotărârii Consiliului Local Caransebeș.

Dar să revenim. Cele două societăţi au venit în fața consilierilor locali cu solicitarea de aprobare a noilor tarife. „Dorim să vă informăm că această creștere tarifară nu va avea niciun impact asupra populației deoarece de la 1 ianuarie 2016 TVA-ul scade la apă la 9 la sută, iar în acest caz tariful pentru metrul cub de apă și canalizare va fi de 7,27 lei, față de 7,3 lei în prezent. Deci, prețul total pe metru cub va fi mai scăzut cu trei bani”, se arăta în adresa AquaBanat. De bună credință, aleșii gugulani au luat notă de solicitarea celor de la apă și canal și au aprobat în 18 decembrie aceste tarife, mai ales că nu era vorba de o majorare. Peste însă doar câteva zile, în 23 decembrie, surpriză. AquaCaraș din Caransebeş își înștiințează abonații că, de fapt, tariful pentru un metru cub va fi de la 1 ianuarie de 7,56 lei, mai mare cu 29 de bani față de cel aprobat de Consiliul Local Caransebeș. Asta, pentru că la tariful de canalizare s-a calculat un TVA de 20 la sută, deoarece apa pentru canalizare nu este considerată aliment, și ca atare, nu beneficiază de reducerea TVA, spune reprezentantul din Caransebeş al operatorului de apă.

Acum se pune intrebarea: nu știau cei de la AquaBanat și AquaCaraș cu cinci zile înainte că apa de canalizare nu beneficiază de reducerea TVA de au uitat să prezinte această informație Consiliului Local Caransebeș și au venit cu alte tarife, mai mici, în fața aleșilor gugulani? Din neștiință oare? Cert e că abonații din Caransebeș ai operatorului de apă și canalizare au sesizat neconcordanțele dintre hotărârea legislativului local și cele afișate de AquaCaraș în momentul când s-au prezentat să-și achite factura și au constatat că, de fapt, tarifele nu au scăzut, ba din contră.

Am luat legătura și cu reprezentanții municipalității din Caransebeș care ne-au spus că vor înștiința AquaCaraș că abonații trebuie să plătească doar ceea ce a fost stipulat în hotărârea de Consiliu Local din decembrie 2015, 4,36 lei metrul cub de apă și 2,91 lei metrul cub de canalizare, adică un total de 7,27 lei.