Nereguli grave la Ocolul Silvic Bozovici! A plouat cu amenzi şi dosare penale! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

BOZOVICI – În urma unui control tematic, Inspectorii Gărzii Forestiere Timișoara au constatat multe ilegalități la Ocolul Silvic din Bozovici!

Recent, Garda Forestieră Timişoara a anunţat concluziile controlului efectuat la finele anului trecut la Ocolul Silvic Bozovici-Direcţia Silvică Caraş-Severin. Inspectorii Gărzii Forestiere au constatat o multitudine de nereguli.

Pentru arbori tăiați ilegal în volum de 668,715 mc, cu o valoare de 193.414,40 lei, au fost înaintate Parchetului 30 de dosare penale cu privire la tăierea fără drept. Ca urmare, s-au aplicat 14 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 53.000 lei Ocolului Silvic Bozovici. Alte 18 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 26.000 lei, au fost primite de personalul Ocolului Silvic Bozovici.

Operatorilor economici care au desfășurat activități de exploatări forestiere, fără respectarea legislației în vigoare pe raza ocolului silvic, li s-au aplicat 13 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 34.000 lei. Pentru lipsa din gestiunea depozitului lemnos s-a aplicat măsura complementară de confiscare valorică în sumă de 57.848,87 lei, corespunzătoare unui volum de material lemnos de 342,301 mc. Totodată, s-a aplicat şi măsura complementară de confiscare valorică în sumă de 32.842,16 lei, corespunzătoare unui volum de material lemnos de 154,859 mc, de la operatorii economici care au încălcat legislația.

Pentru tăieri fără drept de arbori în parchetele exploatate de către echipele Ocolului Silvic Bozovici a fost solicitată retragerea Certificatului de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră a acestuia.

În urma verificării lucrărilor de împăduriri s-a constatat că acestea nu au fost executate pe suprafața de 1 ha, fiind imputată valoarea lucrării, adică 9.291 lei. De asemenea, a fost imputată suma de 5.147,23 lei, reprezentând valoarea a 5 hectare de degajări recepționate însă neefectuate în teren. Pentru curăţări recepţionate şi neefectuate în teren, mai exact pe 23 ha, a fost imputată suma de 15.600 lei. Inspectorii au identificat, totodată, ca fiind raportate loturi de puieți forestieri în pepinierele silvice fără ca acestea să existe în realitate, fiind lipsă un număr de 22.779 de puieți forestieri pentru care a fost imputată suma de 11.395 lei, reprezentând contravaloarea lor.

JCS-Nicoleta Moraru