REŞIŢA – Primarul Reşiţei se declară pe aceeaşi linie cu primarul Clujului, Emil Boc, care a explicat că asta este şansa de a distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani, dar şi de a atrage fonduri europene serioase!
Primarul Clujului crede că doar o reformă administrativă serioasă poate contribui la modernizarea României. Şi a povestit cum, ca premier, în 2011, a încercat comasarea judeţelor, în care crede şi astăzi, pentru a putea atrage fonduri la nivel regional. Deocamdată, cu excepţia Sucevei şi a capitalei, nicio structură administrativă nu are peste 800.000 de locuitori pentru a îndeplini criteriile de populaţie. „Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii. (…) Gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care există din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani“, a declarat Emil Boc, pentru Digi24.
Primarul Ioan Popa s-a raliat opiniei primarului Clujului: „Sunt absolut de acord! Organizarea administrativă a României datează din anul 1968, timp în care în extrem de multe oraşe şi comune a scăzut dramatic numărul de locuitori! Spre deosebire de Germania, Franţa, Ungaria, Serbia (!) etc, state în care nu există structură administrativă sub 2.000 de locuitori, în România avem comune cu primar, secretar de comună, birou administrativ, consiliu local la 86 de cetăţeni…“.
Ideea s-a bucurat şi de susţinere din partea cetăţenilor, printre ei şi de cea a lui Mihai Sprînceană: „Nu-mi place Boc. Îmi place însă ce face la Cluj. Și, de această dată, îmi place și ce spune. Actuala situație administrativă a României este total depășită. Este necesară o nouă arhitectură, o nouă structură administrativ-teritorială. Și,da, trebuie lichidat clientelismul local, nepotismul și aroganța funcționărească“.
JCS-A.M.