Nelu Popa dezvăluie trucul pentru impozite de nimic - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă pentru unii muritori de rând impozitele sunt tot mai împovărătoare, în cazul unor clădiri impresionante, valorând milioane de euro, impozitul echivalează cu cel pentru un apartament! 

Care sunt aceste clădiri? Este vorba despre vechile şi marile obiective din Reşiţa pentru care municipalitatea a impus supraimpozitarea cu 500%. Chiar şi aşa, „fabuloasa“ supraimpozitare nu înseamnă, în realitate, mai nimic.

Nelu Popa, primarul Reşiţei, explică: „Este un element foarte important aici. Cât plătesc? Vă spun eu care e partea gravă şi unde vor trebui făcute modificări legislative. La ora asta sunt foarte mulţi agenţi economici – nu doar în Reşiţa, ci în toată ţara – care fac un truc. Şi trucul este următorul: există obligaţia de a-ţi reevalua clădirile din 3 în 3 ani. Dacă nu faci reevaluarea clădirilor din 3 în 3 ani, plăteşti din start 300-500%. Sunt clădiri care în mod real ar trebui să aibă o valoare de un milion de euro şi ele, prin amortizare, au ajuns la 30.000 de euro. Şi omul preferă să plătească de trei ori sau de cinci ori impozitul, pentru că oricum îl plăteşte dintr-o valoare de start mai mică. Legislaţia ar trebui să îl schimbe şi să îl forţeze la o valoare mai mare. Astea sunt lucruri pe care noi, administraţia municipiului, le-am subliniat de nenumărate ori şi sper să le ia cineva în calcul la Ministerul Finanţelor“.

Întrebat dacă exproprierea ar fi o soluţie, edilul a precizat că procedura se poate aplica la aproape orice clădire, însă „destinaţia ulterioară trebuie să fie tot de interes public“.

JCS-Antoniu Mocanu