REŞIŢA – Edilul spune că aceştia văd lucrurile dintr-o altă perspectivă şi că în administraţia locală aceştia pot construi cu rezultate fantastice!
Primarul Reşiţei, Ioan Popa, s-a dat exemplu, alături de alţi şefi de administraţie proveniţi din mediul privat: „Într-adevăr, provin din mediul privat, ca şi Ilie Bolojan, primarul de la Oradea, ca şi Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Provin din administrarea unor companii şi cred în primul rând că antreprenorii sunt extrem de utili astăzi, în administraţiile publice din România, pentru că văd lucrurile dintr-o altă perspectivă“.
Chiar şi aşa, trecerea de la afaceri la administraţie nu e deloc uşoară, după cum avertizează primarul municipiului: „Celor care se hotărăsc să facă acest pas, îmi permit să le atrag atenţia, după 4-5 ani de administraţie publică, asupra faptului că nu e aşa uşor cum ne-am imaginat sau cum ne imaginăm şi că sunt cel puţin două elemente care separă modul de lucru dintr-un business privat, indiferent cât de mare e el – multinaţională, companie mare, medie –, faţă de cel din administraţia publică“.
Potrivit edilului, prima dintre ele ar fi că, în cazul firmelor, directorul are sprijinul pentru a dezvolta, a aplica propuneri inteligente, în vreme ce în administraţie totul depinde de susţinerea consilierilor locali: „Acei reprezentanţi ai acţionarilor care într-un business privat validează bugete şi propuneri inteligente, lansate de executiv, de CEO, care este primarul în cazul nostru, în situaţia unor consilii locale, dacă nu ai o majoritate confortabilă, poţi să te trezeşti că ţi se trântesc proiecte foarte bune chiar de către propriul consiliu local şi nu poţi să-ţi duci la îndeplinire obiectivele dacă nu ai înţelepciunea şi inteligenţa să negociezi, să duci lucrurile într-o direcţie pozitivă“.
Cealaltă diferenţă dintre firme şi administraţii constă în faptul că, pentru mai orice, trebuie păstrate legături cu tot felul de autorităţi publice. Edilul completează: „Cealaltă perspectivă diferită de companiile private este legată de relaţionarea multiplă între administraţiile publice locale şi cele centrale – ministere: Dezvoltare, Fonduri Europene, Transporturi şi aşa mai departe –, în care, de foarte multe ori, suntem nevoiţi să avem un contact foarte strâns cu ministerele, pentru că altfel nu reuşim să ne ducem la bun sfârşit proiecte importante pentru comunităţile pe care le reprezentăm. Mă refer aici mai puţin la proiectele europene, unde descentralizarea a avut loc şi autorităţile de management au devenit din fericire agenţiile de dezvoltare regionale, şi nu mai trebuie să ne ducem spre Ministerul Dezvoltării cu fiecare proiecţel, cu fiecare hârtie. Îmi amintesc cu tristeţe că din cele 42 de proiecte europene pe care le-am scris în 2016-2020, am avut de exemplu opt licee, cinci şcoli gimnaziale, cinci grădiniţe, şi contractele trebuiau semnate de ministrul Dezvoltării. Vă daţi seama, câte contracte a avut de semnat la nivel naţional. Dar pentru care 90% din muncă se făcea în ADR-uri. Deci astea sunt diferenţele esenţiale dintre un business privat şi administraţia publică. Mai sunt multe altele, bineînţeles, dar eu încurajez antreprenorii să vină spre administraţia publică pentru că e o zonă în care se poate construi şi rezultatele pot fi fantastice“, şi-a încheiat primarul Nelu Popa invitaţia.
JCS-Antoniu Mocanu