CARAȘ-SEVERIN – Președintele CJ, Romeo Dunca, este de părere că bețele puse-n roatele domeniului schiabil Nedeia sunt, de fapt, lipsite de substanță și că oricum proiectul se va face. Sprijin, inclusiv financiar, va veni și din Timiș, și din Arad, județe care dețin, alături de cărășeni, ponderea turiștilor care vin în zonă!
Aleșii județului vor fi chemați miercuri, pentru a treia oară, să decidă asupra cotizației anuale pe care Consiliul Județean o are de plătit în calitate de membru al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară „Banatul Alpin Nedeia“. Asta după ce forul județean a respins de două ori această inițiativă. „Gândiți-vă cât este de greu este să mobilizăm și să facem ceva, concluziona președintele CJ, Romeo Dunca. Tot ce am făcut va duce la această edificare în folosul județului, în primul rând ca și câștigător de bani, au fost deja două ședințe în care n-a trecut o amărâtă de cotizație pe care n-o putem cere primăriilor Zăvoi sau Obreja. Ele vor da drept de servitute asupra terenurilor care le aparțin, iar noi vom fi beneficiari doar pentru faptul că ne agităm și le unim toate aceste energii. Și atunci să nu aprobi o cotizație de 100.000 de lei care, adunată cu cei 7.000 de la Zăvoi și cei 5.000 de la Obreja, fac 112.000 de lei? Asta înseamnă de fapt undeva la 9.000 de lei pe lună, adică plata salariilor celor trei oameni care e obligatoriu să-i ții, adică juristul, firma de contabilitate și directorul acestui ADI, ca să putem depune cererea de urbanism și să începem toată procedura de actualizare a documentației primită de la firma din Timișoara“.
Mărul discordiei în CJ n-a fost doar că județul ar avea o cotizație mai mare decât cele două comune, ci și faptul că din ADI ar trebui să facă parte mai mulți membri.
„Îmi pare rău că dl Popovici ridică la fileu niște mingi din astea false, ridică niște baloane mari, crezând că sunt mingi de fotbal, dar ele sunt niște baloane de săpun, declara președintele CJ. În primul rând ni s-a reproșat că membrii care au intrat în acest ADI sunt foarte puțini și că ar fi trebuit să fie mai mulți. Dacă țineți minte, eu am făcut invitația tuturor localităților care sunt la poalele acestor munți să intre în această asociere. Poate că Cel de Sus ne-a ajutat și ne-a limpezit calea, în sensul că municipiul Caransebeș și Oțelu Roșu, Buchinul sau alte localități n-au dorit aderarea la acest ADI. Și prin urmare noi ne-am și bucurat pentru că acolo unde sunt mai puțini, lucrurile merg mai ușor. Și cu atât mai mult cu cât cei implicați direct, cei care sunt proprietari de teren pe zona care urmează a fi dezvoltată, care cuprinde Obreja și Zăvoiul, nici măcar Turnu Ruieni nu este prins cu teren în zona nouă de dezvoltare, ei și-au aprobat hotărârile de consiliu și prin urmare au fost introduși în acest ADI în care Consiliul Județean este ca și locomotivă, iar cele două UAT-uri au calitate de fondatori, care sunt și proprietarii terenurilor. Cu cât structura va fi mai mică, cu atât vor fi mai ușor de luat hotărârile. În acest județ, din păcate, vedem că lucrurile bune, benefice pentru societate și județ, suferă și nu pot fi duse la îndeplinire. În acest proiect, cele trei entități – Consiliul Județean și cele două UAT-uri – vor fi dezvoltatoarele și beneficiarele proiectului. (…) Cu toată documentația care este pusă la dispoziție de firma din Timișoara, vom dezvolta acest areal viitor, iar membrii finanțatori vor fi cooptați din alte două județe și alte două orașe interesate să vină cu banii necesari ridicării acestor obiective, care vor fi ale UAT-urilor, în folosul cetățeanului“.
Potrivit lui Romeo Dunca, finanțatori vor fi – alături de CJ CS care va avea un dublu rol, de membru fondator și conducător de proiect – și UAT-urile CJ Timiș, CJ Arad, Timișoara și Arad. Pentru că aceste UAT-uri sunt practic și beneficiarii acestei dezvoltări, ținând cont că ce ma mulți turiști vin din aceste trei județe.
Din culisele proiectului
Inițial, Romeo Dunca a vrut să doneze Consiliului Județean proiectul pentru Nedeia, care a respins însă inițiativa. Nedeia urmează să fie pusă la dispoziția ADI-ului. Proiectul „nu l-am donat, pentru că facem factură comercială pentru că e mai simplu, crede Romeo Dunca. Prima dată trebuie să aibă director, cine să semneze preluarea documentelor. Avem o persoană pricepută, avem în vedere pe cineva. Ca jurist l-am nominalizat pe dl Imbrescu, fostul secretar al județului, care este o persoană competentă și care dorește să-și lase amprenta pe dezvoltarea acestui proiect. Pentru contabilitate vom face contract de 1.000 de lei pe lună cu o firmă privată. Iar ca director – așa s-a votat, așa au vrut toți asociații – îl vom pune pe dl Halip Ciprian. E o persoană foarte pricepută în a construi, cu experiență, este cel care a făcut hotelul Montis și cel care a participat și a făcut montarea instalației de schi de pe Muntele Mic. Deci lucrăm cu oameni care știu“.
Romeo Dunca rămâne optimist vizavi de visul Nedeii: „Dorim să facem acest proiect și îl vom face. Mă gândeam acum că tabla pe care o vom pune la transferul telefericului de pe Muntele Mic pe Nedeia va trebui să fie destul de mare, pentru că am destul de multe nume să le scriem acolo“.
JCS-Antoniu Mocanu