Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Nu, nu este glumă, ci este vorba despre una dintre multiplele modalități de a fi păcăliți, ușurați de buzunare și furați de datele personale și bancare!

Zilele acestea circulă un SMS pe la tot mai multă lume, cu… „Atenție, ai un mesaj de la șefu`“. Noroc că noi, la ziar, avem o șefă, că altfel i-am fi dat crezare. Dar oricum numărul nu era unul cunoscut, așadar l-am ignorat, cum recomandă și autoritățile, și operatorii de telefonie. Pentru că dacă accesezi linkul din mesajul cu pricina, rămâi fără datele bancare și, ulterior, fără bani.

De altfel, nu e singura trăsnaie inventată pentru a-i păcăli pe creduli. Metodele „accidentul“ sau „lover boy“. Noi am mai întâlnit câteva. Primești, spre exemplu, un SMS cum că ai câștigat nu știu ce premiu de la cine știe ce magazin. Ai fost acolo și ai cumpărat ceva? Te-ai înscris în vreo campanie? E cam greu să participi la un concurs dacă nu te-ai înscris.

Mai sunt marile premii, în cifre de-ți sar ochii mai rău decât bilele la Loto. Dacă le răspunzi, ești invitat să plătești impozitul, înainte de a ridica premiul, în conturile lor. Asta, chipurile, ca să-ți poată achita banii. Păi dacă au premiul, care e atât de mare, de ce nu-și opresc banii din ei? Și atenție mare mai ales la formularele „bancare“ pe care le completați. Adresa din bara browserului ar trebui să fie una firească, nicidecum .cn.

Cel mai hazliu a fost însă un mail de la „avocatul“ Abdul, care ne scrie, pe adresa redacției, într-o engleză mai stâlcită decât cea de pe Google Translate, cum că numele nostru e identic cu al… defunctului pe care-l reprezintă. Și cum bietul răposat n-a avut alți moștenitori, el, „avocatul“, s-a simțit nevoit să ne dea nouă impresionanta avere. Bine, nu ne-a dat nimic, că nu i-am răspuns. Doar nu era iepurașul de Paște…

JCS-Antoniu Mocanu