LUNCAVIȚA – După ce-ai pus pe limbă sucurile naturale pe bază de măr, e imposibil să nu spui și altora. Pentru că, în funcție de gusturile clienților, Iancu Ciortan combină merele cu cireșe, mure, gutui, struguri, sfeclă roșie, morcov sau afine culese de pe munte. Rezultă sucuri despre care clienții se pare că au numai vorbe dulci!
De pildă, mai demult, un verișor l-a rugat să-i facă suc din cantitatea de fructe pe care-o avea. După o săptămână l-a sunat, spunându-i că mai vroia o tură deoarece copiii îl băuseră. E doar un exemplu al „strategiei de marketing” prin care micul producător își vinde mare parte din produse. Merge și în piețe ori la târguri organizate de Direcția Agricolă, întrucât produce suc și din fructele proprii obținute de pe cele 17 hectare de teren pe care le deține.
Până prin 2018, nimeni din zonă nu făcea sucuri naturale, iar consătenii lui Iancu apelau la producători din Cornereva. Așa s-a gândit Iancu să dea drumul micii activități de familie în care-i sunt alături soția, părinții și copiii. A investit vreo 20.000 de euro în utilaje și-n clădirea unde funcționează făbricuța de 60 mp. O clădire ridicată din temelii pe locul uneia vechi din care a păstrat doar acoperișul. „La început am produs ca să văd cum merge. Apoi, din 2019, am început să produc cu acte-n regulă. Am încercat să colaborez cu magazine dar n-am reușit, pentru că-mi spun că prețul e mare. Însă oamenii au văzut ce produc, sunt mulțumiți și spun și altora”, aflăm de la Iancu Ciortan despre făbricuța în care, anul acesta, a început să producă și siropuri de muguri de brad și floare de soc.
Pe viitor, se gândește că și-ar putea lua o linie de producție mai complexă care să micșoreze munca fizică. Dar deocamdată merge înainte cu cea pe care-o are și, în funcție de rezultate, va decide ce va face. Pentru că, doar în 2022, seceta și-a pus amprenta pe cantitatea de fructe, iar scumpirile de tot felul i-au determinat pe oameni să-și drămuiască altfel banii. Cu toate acestea, Iancu Ciortan îndeamnă oamenii să caute micii producători și produsele lor. „Să meargă și la piețe, chiar dacă acolo mai sunt și speculanți, pentru că omul de la țară se vede. Să cumpere produse naturale de la oamenii care muncesc din greu pentru a le obține”, încheie dialogul cu noi, purtat în timp ce storcea fructele de seva dulce.
JCS-Ionel Ivașcu